23 septembrie, 2021

carantina concedii medicale coronavirusGuvernul german nu va mai acoperi pe perioada carantinei salariile persoanelor nevaccinate împotriva Covid-19, a anunţat miercuri ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn.

”Se spune uneori că ar fi vorba despre o presiune asupra persoanelor nevaccinate, însă eu cred că trebuie să vedem lucrurile altfel. Aceasta este o problemă de echitate”, a apreciat într-o conferinţă de presă Jens Spahn, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Până în prezent, persoanele plasate în carantină erau indemnizate în vederea unei compensări a pierderii veniturilor, însă mai multe landuri au pus deja capăt acestei practici.


”Cei care se protejează pe ei şi îi protejează și pe alţii prin vaccinare se întreabă, în mod justificat, de ce să plătească pentru cineva care se afla în vacanţă într-o zonă cu risc şi care, pentru că nu s-a vaccinat, trebuie plasat în carantină. De ce să plătească pentru o asemenea persoană?”, a justificat Jens Spahn.

”Atunci când oamenii spun că este decizia lor liberă şi personală – iar aceasta rămâne decizia lor liberă şi personală – de a se vaccina sau nu, această decizie trebuie, de asemenea, să fie însoţită de responsabilitatea de a-şi asuma consecinţele financiare”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Aproape jumătate dintre persoane chestionate în acest sens (48%) sunt împotriva suportării de către guvern a acestei compensări a veniturilor, iar alţi 43% dintre respondenţi sunt în favoarea acesteia, arată un sondaj Yougov publicat luni.

Peste 52 de milioane de persoane, reprezentând 63,4% din populaţia Germaniei, au fost vaccinate, până miercuri, cu două doze de vaccin împotriva Covid-19.

România a reglementat deja carantina pentru cei întorși din vacanțe în străinătate


Guvernul român a aprobat în iunie o reglementare prin care pentru pesoanele care au plecat în interes personal (vacanță etc.) într-o zonă din străinătate unde există risc epidemiologic, Fondul național unic de asigurări de sănătate (FNUAS) va deconta doar cinci zile de carantină:

Persoana suspectă pentru care se instituie carantina întrucât aceasta provine dintr-o zonă în care, la momentul inițierii deplasării, există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, în care s-a deplasat în interes personal, la întoarcerea pe teritoriul României, indemnizația prevăzută la art. 18 lit. b) se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

În acest fel, menționează nota de fundamentare, sunt responsabilizate persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni astfel factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină pentru care, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suportă indemnizațiile pentru carantină.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: