3 decembrie, 2022

Națiunile Grupului celor Șapte (G7), Australia și statele Uniunii Europene au ajuns la un acord final asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc exportat pe mare, parte a unei campanii internaționale de reducere a capacității Rusiei de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei prin vânzări de energie, transmite Reuters.

UE a ajuns la un acord final vineri, după ce Polonia și-a anunțat sprijinul, deschizând calea pentru aprobarea oficială în weekend.

G7 și Australia au precizat într-o declarație comună că plafonul de preț va intra în vigoare pe 5 decembrie sau foarte curând după.


„Coaliția pentru plafonul de preț poate lua în considerare, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a asigura eficacitatea plafonului de preț”, se arată în declarație. Detalii despre acțiunile suplimentare ce ar putea fi întreprinse nu au fost comunicate încă.

Plafonul de preț, o idee lansată de G7, urmărește să reducă veniturile Rusiei din vânzarea petrolului, prevenind în același timp o creștere a prețului petrolului la nivel mondial după intrarea în vigoare a embargoului UE asupra țițeiului rus, pe 5 decembrie.

Negocieri de ultim moment

Polonia s-a împotrivit nivelului propus de 60 de dolari, vizând obținerea unui preț mai mic.

Ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados, a declarat că țara sa a susținut acordul UE, care includea un mecanism pentru a menține plafonul prețului petrolului cu cel puțin 5% sub rata pieței.


După un val de negocieri de ultimă oră care au avut loc vineri, președinția UE, deținută în prezent de Republica Cehă, a postat pe Twitter că „ambasadorii tocmai au ajuns la un acord privind plafonul de preț pentru petrolul rusesc exportat pe mare”.

Detaliile acordului urmează să fie publicate duminică în Monitorul Oficial al UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că plafonul de preț va reduce semnificativ veniturile Rusiei.

„Ne va ajuta să stabilizăm prețurile globale la energie, în beneficiul economiilor emergente din întreaga lume”, a scris von der Leyen pe Twitter, adăugând că plafonul va fi „ajustabil în timp” pentru a reacționa la evoluțiile pieței.

Cum va funcționa plafonul

Plafonul de preț al G7 va permite țărilor din afara UE să continue să importe țiței rusesc pe mare, dar va interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurare să manipuleze încărcături de țiței rusești pe tot globul, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic decât plafonul de preț.

Deoarece cele mai importante firme de transport maritim și de asigurări au sediul în țările G7, plafonul de preț ar face foarte dificil pentru Moscova să-și vândă petrolul la un preț mai mare.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că plafonul va beneficia în special țărilor cu venituri mici și medii, care au suportat greul prețurilor ridicate la energie și alimente.

„În vreme ce economia Rusiei se contractează deja și bugetul său este din ce în ce mai redus, plafonul de preț va reduce imediat cea mai importantă sursă de venit a lui Putin”, a spus Yellen într-un comunicat.

Prețul țițeiului, în scădere

Președintele comisiei de afaceri externe a Camerei inferioare din Parlamentul Rusiei a declarat vineri agenției de presă Tass că Uniunea Europeană își pune în pericol propria securitate energetică.

Propunerea inițială a G7 de săptămâna trecută a fost a unui plafon de 65-70 de dolari pe baril, fără mecanism de ajustare. Întrucât țițeiul rusesc din Urali s-a tranzacționat deja la niveluri mai scăzute, Polonia, Lituania și Estonia au făcut eforturi pentru a obține un plafon mai mic.

Țițeiul rusesc din Urali s-a tranzacționat vineri la aproximativ 67 de dolari pe baril.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: