La scurt timp după decizia Consiliului JAI, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a precizat că decizia de joi, de intrare cu drepturi depline în spațiul Schengen, va avea impact asupra imaginii și economiei României.
„Astăzi am o veste bună, România este în Schengen cu drepturi depline. În această dimineață la Bruxelles a fost luată decizia privind aderarea. O decizie așteptată de prea mult timp de către noi toți. Datorită eforturilor coordonate ale autorităților, vreau să precizez aici MAE și MAI, ne putem bucura de un drept legitim.
Aderarea reprezintă un pas firesc și necesar pentru România, ca membru cu drepturi depline la UE. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple, au un impact asupra imaginii țării, economiei.
Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc. Timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană.
În același timp, crește considerabil și atractivitatea României pentru investitorii străini care vor vedea un avantaj comercial în conectivitatea sporită a țării noastre. Apartenența deplină la spațiul Schengen consolidează poziția strategică a României ca poartă între estul și vestul Europei”.

Premierul Marcel Ciolacu: Eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerțul și va reduce costurile logistice
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, la rândul său, că aderarea Românei la Schengen înseamnă că mărfurile românești vor deveni mai competitive, iar cetățenii românii nu vor mai sta zeci de ore la frontiere.
„Aceasta este o victorie a dreptății și a demnității naționale și un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa”, a subliniat premierul.
El a explicat ce reprezintă pentru companiile românești intrarea deplină în spațiul Schegen, dar și pentru cetățenii români, mai ales cei din diaspora care vin acasă de sărbători.
„Pentru companiile românești care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerțul și va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile românești vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia și va crea noi oportunități de afaceri și locuri de muncă. Iar, pentru români, această decizie aduce beneficii concrete și imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare. Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile și mai puțin stres în călătorii”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Timpii de staționare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren
Timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE, a anunţat joi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, transmite Agerpres.
„Este oficial! De la 1 ianuarie 2025 suntem membri deplini ai Spaţiului Schengen, inclusiv cu frontierele terestre. De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spaţiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră. Se reduc astfel timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la: Curtici; Valea lui Mihai; Salonta; Episcopia Bihor; Carei”, a scris ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.
Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine, Ungaria şi Bulgaria, astfel că transportatorii rutieri vor tranzita mult mai rapid frontierele cu statele UE: Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Călăraşi, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Calafat, Nădlac 1 şi 2, Vârşand, Borş 1 şi 2 şi Petea.
Comisia Europeană: „Pe deplin în Schengen – acolo unde vă este locul”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au felicitat România pentru aderarea deplină la spațiul Schengen.
„Pe deplin în Schengen – acolo unde vă este locul”, a scris Ursula von der Leyen, într-o postare pe X.
„Gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor din ambele țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a scris și Roberta Metsola pe X.
(Citește și: ”Moment istoric: România intră în Schengen de la 1 ianuarie 2025, după 18 ani. Obligațiile și impactul economic”)
***
Un răspuns
Senzațional!😯
Sa ne premiem cu niste excursii cu jetul!
Platite din banii nostri!😯