Parlamentul European a adoptat marți o rezoluție potrivit căreia ”Consiliul trebuie să o ia o decizie fără întârziere cu privire la aderarea Bulgariei și a României ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen”.
În proiectul de rezoluție adoptat, Parlamentul consideră că ”există consecințe negative directe care decurg din amânarea continuă a aderării depline a Bulgariei și a României la spațiul Schengen pentru cele două state membre, dar și pentru Uniune în ansamblul său”.
Raportor PE: Abordarea în două etape, fără justificare solidă din punct de vedere juridic
Raportorul dosarului, Sergei Stanishev, consideră că propunerea pentru o abordare „în două etape” pentru aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen (cu frontierele maritime și aeriene în primă etapă – n. red.) ”nu numai că este lipsită de orice justificare solidă din punct de vedere juridic, dar prezintă și o serie de riscuri”.
Acestea ar fi, din perspectiva raportorului, ”introducerea unor noi condiții pentru a întârzia și mai mult eliminarea controalelor la frontierele interne terestre, prelungind povara economică semnificativă pentru cele două state membre care rezultă din menținerea controalelor la frontierele terestre, și pregătind terenul pentru viitoarele eventuale lacune în materie de informații și deficiențe legislative între statele membre ale spațiului Schengen și cele care nu sunt membre”.
Decizia oficială așteptată în 12 decembrie
O decizie favorabilă privind aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen este probabil să fie luată la Consiliul JAI din 12 decembrie.
Stadiul pregătirii României și Bulgariei pentru accederea în Schengen cu granițele terestre a fost discutat în cadrul unei reuniuni organizate la Budapesta pe 22 noiembrie între miniștrii de Interne ai Ungariei, Austriei, României și Bulgariei, reuniune la care a participat și Comisarul Ylva Johansson.
Deși anunțurile oficiale au vorbit despre decizia luată ca România și Bulgaria să devină membre depline ale Schengen de la 1 ianuarie, la Budapesta s-a convenit un nou pachet de condiții ce trebuie îndeplinite pentru aderarea deplină. Dacă acestea vor fi implementate precis, atunci în decembrie va fi luată decizia oficială.
După 22 noiembrie, între altele, s-a luat de exemplu decizia ca polițiști de frontieră din Austria, România și Ungaria să fie detașați la granița Bulgariei cu Turcia pentru a asigura securitatea acelei granițe.
Presa bulgară a mai scris că și în situația în care Consiliul JAI va aproba aderarea deplină a României și Bulgariei, controalele la frontierele româno-bulgare și româno-maghiare vor rămâne în vigoare încă 6 luni după aderare.
(Citește și: ”România și Bulgaria în Schengen de la 01 ianuarie – anunț de la reuniunea de la Budapesta și salutări de la Ursula von der Leyen”)
***
Un răspuns
Asta este exact motivul pentru care Călin Georgescu a castigat alegerile din primul tur. Romanii s-au saturat sa fie dicscriminati si tratati ca si gunoaie in UE. UE s-a impuscat in picior si acum sunt aproape sa piarda un stat membru si accesul la o zona geografica strategica. Putin trebuie sa fie extatic acum.