fbpx

8 februarie, 2025

Preşedintele Volodimir Zelenski a analizat vineri, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, o hartă cândva clasificată drept secret de stat a unor vaste depozite de pământuri rare şi alte minerale esenţiale, ca pregătire a discuțiilor ce urmează cu președintele SUA, recunoscut pentru stilul tranzacțional în care abordează parteneriatele internaționale.

Harta dispunerii acestor rezerve de resurse esențiale pentru tehnologia viitorului și pentru giganții tech americani ar trebui să-l convingă pe Donald Trump să ajute Ucraina, în loc să lase aceste materii prime critice pe mâna rușilor și în contextul dominației Chinei în această cursă de aprovizionare, comentează presa ucraineană.

Preşedintele american, a cărui administraţie face presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului dintre Ucraina şi Rusia, a declarat luni că doreşte ca Ucraina să furnizeze SUA pământuri rare şi alte minerale în schimbul susţinerii financiare americane a efortului de război ucrainean.


„Dacă vorbim despre o tranzacţie, atunci să facem o înţelegere, suntem absolut de acord cu asta”, a spus Zelenski, subliniind însă necesitatea ca Ucraina să primească garanţii de securitate din partea aliaţilor săi ca parte a oricărei înţelegeri, scrie Reuters, preluată de News.ro.

Materiile prime critice se află în mare proporție în zonele cucerite de ruși

În toamna anului trecut, Ucraina a lansat ideea oferirii mineralelor sale critice pentru investiţii din partea aliaţilor, prezentând un „plan de victorie” care urmărea să o pună în cea mai puternică poziţie pentru negocieri şi să forţeze Moscova să se aşeze la masa discuţiilor.

Zelenski a declarat că mai puţin de 20% din resursele minerale ale Ucrainei, inclusiv aproximativ jumătate din depozitele sale de pământuri rare, se află acum sub ocupaţie rusă.

Pământurile rare sunt importante în fabricarea magneţilor de înaltă performanţă, a motoarelor electrice şi a electronicelor de larg consum. Zelenski a avertizat că Moscova ar putea deschide acum aceste resurse către aliaţii săi Coreea de Nord şi Iran, ambii duşmani declaraţi ai SUA. „Trebuie să-l oprim pe Putin şi să protejăm ceea ce avem – o regiune Dnipro foarte bogată, Ucraina centrală”, a punctat el.

Trupele ruse câştigă teren în est de luni de zile, alocând resurse uriaşe într-o ofensivă neîncetată, în timp ce armata Kievului, mult mai mică, se confruntă cu o lipsă de soldaţi şi se teme pentru viitorul livrărilor de arme din străinătate destinate ei.


În timpul discuţiei cu jurnaliştii de la Reuters, Zelenski a desfăşurat o hartă pe o masă din biroul său de la Kiev – puternic apărat – care prezenta numeroase zăcăminte minerale, inclusiv o fâşie largă de teren în est marcată ca având minereuri rare. Cam jumătate din aceasta părea să se afle de partea rusă a liniei actuale a frontului, menţionează Reuters.

Ucraina are Parteneriat Strategic și cu UE pe materiile prime critice, încă din 2021

În vara anului 2021, Kievul a fost invitat să adere la Alianța europeană a bateriilor și materiilor prime, în vederea dezvoltării în Ucraina a unui întreg lanț valoric de extracție, rafinare și reciclare a mineralelor care să fie conectat la piața UE a mașinilor electrice și echipamentelor digitale.

Vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič a mers în Ucraina, acolo unde a semnat un Parteneriat strategic în domeniul materiilor prime cu premierul  Denys Shmyhal.

Comisia Europeană a sesizat oportunitatea cooperării cu Ucraina în domeniul materiilor prime în condițiile în care UE este dependentă de importurile din China, care furnizează acesteia 98% din elemente extrase din pământuri rare, componente esențiale pentru fabricarea bateriilor de toate tipurile sau a turbinelor eoliene.

”Din lista de 30 de materiale esențiale, 21 dintre acestea se găsesc în Ucraina, care extrage 117 dintre cele 120 de minerale utilizate la scară globală. Vorbim de litiu, cobalt, titan, pământuri rare, toate se găsesc în Ucraina, care ne poate fi un partener foarte valoros și care poate consolida noul ecosistem industrial pe care îl construim pe teritoriul Uniunii Europene”, spunea în 2021 Comisarul Maroš Šefčovič.


Comisia a refuzat să precizeze volumul estimat al comerțului cu materii prime în cadrul acestui parteneriat cu Ucraina, comisarul Šefčovič spunând că acesta depinde degradul de disponibilitate al partenerilor ucraineni, în special în ceea ce privește respectarea standardelor de mediu, de muncă sau privind drepturile omului.

Cele mai mari rezerve de titan din Europa

Liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina deţine cele mai mari rezerve de titan din Europa, esenţiale pentru industria aeronautică şi spaţială, şi de uraniu, utilizat pentru energie şi arme nucleare. Multe dintre depozitele de titan erau marcate în nord-vestul Ucrainei, departe de lupte.

Ucraina şi-a reglat rapid abordarea politicii externe pentru a se alinia la viziunea tranzacţională asupra lumii prezentată de noul şef al Casei Albe, cel mai important aliat al Ucrainei.

Zelenski a subliniat însă că Kievul nu propune „cedarea” resurselor sale, ci oferirea unui parteneriat reciproc avantajos pentru dezvoltarea comună. „Americanii au ajutat cel mai mult şi, prin urmare, americanii ar trebui să câştige cel mai mult. Ei ar trebui să aibă această prioritate şi o vor avea. Aş dori, de asemenea, să vorbesc despre acest lucru cu preşedintele Trump”, a declarat el.

El a atras atenţia că Rusia ştie în detaliu unde se află resursele critice ale Ucrainei din studiile geologice din era sovietică, care au fost duse înapoi la Moscova atunci când Kievul a obţinut independenţa în 1991.


Altă tranzacție propusă – depozitarea GNL trimise de SUA pentru Europa

În plus, Zelenski a dezvăluit că Kievul şi Casa Albă discută ideea de a utiliza vastele depozite subterane de gaze ale Ucrainei pentru a stoca gaz natural lichefiat din SUA.

„Ştiu că administraţia Trump este foarte interesată de acest lucru. Suntem pregătiţi şi dispuşi să avem contracte pentru livrările de GNL către Ucraina. Şi, desigur, vom fi un hub pentru întreaga Europă”, a arătat el.

Donald Trump și Zelenski să negocieze înainte ca președintele SUA să-l întâlnească pe Vladimir Putin

Interviul are loc cu câteva zile înainte de Conferinţa de Securitate de la Munchen din 14-16 februarie, unde oficiali din zeci de ţări occidentale se vor reuni într-un moment imprevizibil al războiului de aproape trei ani pe care Rusia îl duce în Ucraina.

Zelenski a declarat că intenţionează să participe la forum, unde este aşteptat şi Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Rusia şi Ucraina.

Liderul ucrainean a declarat că este esenţial să se întâlnească personal cu Trump înainte ca preşedintele american să se întâlnească cu liderul rus Vladimir Putin, „altfel va arăta ca un dialog despre Ucraina fără Ucraina”.

Trump a declarat vineri că se aşteaptă să discute cu Zelenski săptămâna viitoare.

Prioritatea președintelui ucrainean – garanțiile de securitate

Zelenski spune că prioritatea sa ar fi să sublinieze nevoia Ucrainei de a primi garanţii de securitate ca parte a oricărui acord, pentru a împiedica Rusia să lanseze o altă invazie în viitor. În general, este esenţial ca Occidentul să stabilească o strategie generală înainte de a intra în discuţii cu Moscova, a punctat liderul ucrainean.

El a confirmat că au existat deja contacte regulate între echipa sa şi Kellogg şi consilierul pentru securitate naţională al lui Trump, Michael Waltz. „În fiecare zi avem contacte, vorbim despre lucruri generale, dar detaliile vor veni puţin mai târziu”, a spus Zelenski.

Promovarea păcii de către Trump are loc în timp ce forţele ruseşti avansează şi ameninţă principalul centru logistic ucrainean de pe frontul din est, Pokrovsk.

Situația și problemele de pe front

Zelenskiy a confirmat, pe de altă parte, pentru prima dată, că trupele sale au lansat joi o nouă ofensivă, avansând 2,5 km în regiunea rusă Kursk. Rusia a raportat un atac ucrainean în zonă în acea zi, dar a declarat că acesta a fost respins.

Zelenski susţine, pe de altă parte, că mii de soldaţi nord-coreeni care luptă de partea Rusiei au revenit acum la lupta activă împotriva forţelor Kievului în Kursk, după o pauză de câteva săptămâni.

Săptămâna viitoare, guvernul său intenţionează să lanseze contracte de recrutare avantajoase, pentru a atrage tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani – sub vârsta de recrutare – în forţele armate, pentru a contribui la reducerea deficitului de forţe, a mai anunţat Zelenski, dar a refuzat să spună câţi bărbaţi se aşteaptă să se înscrie.

(Citește și: Donald Trump vrea pământuri rare din Ucraina în schimbul continuării sprijinului militar: UE are un astfel de parteneriat cu Kievul încă din 2021. Reacții nervoase de la Moscova și Berlin)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: