fbpx

4 februarie, 2025

Președintele Donald Trump a indicat luni că dorește să ajungă la un acord cu Ucraina pentru a obține acces la pământurile rare ale țării ca o condiție pentru continuarea sprijinului SUA pentru războiul său împotriva Rusiei, transmite Associated Press.

Adresându-se reporterilor din Biroul Oval, Trump s-a plâns că SUA au trimis Ucrainei mai multă asistență militară și economică decât partenerii săi europeni, adăugând: „Căutăm să facem o înțelegere cu Ucraina în care vor plăti ceea ce noi le oferim cu pământurile lor rare și cu alte lucruri.”
Trump a sugerat că a primit vești de la guvernul ucrainean că ar fi dispuși să încheie o înțelegere pentru a oferi SUA acces la elementele esențiale pentru economia modernă high-tech.

Ucraina a semnat, însă, în 2021, imediat după începerea războiului, un Parteneriat Strategic privind materiile prime rare, cu Uniunea Europeană – unul din rarele momente în care Europa a luat fașa SUA.


„Vreau să am securitatea pământurilor rare”, a adăugat Trump. „Investim sute de miliarde de dolari. Au pământuri rare. Și vreau securitatea pământului rar și ei sunt dispuși să o facă.”

Trump, care a spus anterior că va aduce un capăt rapid al războiului, a spus că discuțiile sunt în desfășurare pentru a pune capăt conflictului.
„Am făcut multe progrese în ceea ce privește Rusia, Ucraina”, a spus Trump. „Vom vedea ce se întâmplă. Vom opri acel război ridicol.”

Pământurile rare din Ucraina – Parteneriat Strategic cu UE încă din 2021: unul dintre puținele momente când UE a luat fața Statelor Unite

În vara anului 2021, Kievul a fost invitat să adere la Alianța europeană a bateriilor și materiilor prime, în vederea dezvoltării în Ucraina a unui întreg lanț valoric de extracție, rafinare și reciclare a mineralelor care să fie conectat la piața UE a mașinilor electrice și echipamentelor digitale.

Vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič a mers în Ucraina, acolo unde a semnat un Parteneriat strategic în domeniul materiilor prime cu premierul  Denys Shmyhal.

Comisia Europeană a sesizat oportunitatea cooperării cu Ucraina în domeniul materiilor prime în condițiile în care UE este dependentă de importurile din China, care furnizează acesteia 98% din elemente extrase din pământuri rare, componente esențiale pentru fabricarea bateriilor de toate tipurile sau a turbinelor eoliene.


”Din lista de 30 de materiale esențiale, 21 dintre acestea se găsesc în Ucraina, care extrage 117 dintre cele 120 de minerale utilizate la scară globală. Vorbim de litiu, cobalt, titan, pământuri rare, toate se găsesc în Ucraina, care ne poate fi un partener foarte valoros și care poate consolida noul ecosistem industrial pe care îl construim pe teritoriul Uniunii Europene”, spunea în 2021 Comisarul Maroš Šefčovič.

Comisia a refuzat să precizeze volumul estimat al comerțului cu materii prime în cadrul acestui parteneriat cu Ucraina, comisarul Šefčovič spunând că acesta depinde degradul de disponibilitate al partenerilor ucraineni, în special în ceea ce privește respectarea standardelor de mediu, de muncă sau privind drepturile omului.

Critici din Rusia și din Germania

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat marţi propunerea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, potrivit căreia ar putea ajuta militar Ucraina în schimbul accesului la mineralele valoroase ale ţării, relatează Politico.

„Dacă numim lucrurile aşa cum sunt, aceasta este o propunere de a cumpăra ajutor – cu alte cuvinte, nu de a-l oferi necondiţionat sau din alte motive, ci în mod specific de a-l oferi pe o bază comercială”, a comentat marţi Dmitri Peskov. „Ar fi mai bine, desigur, ca asistenţa să nu fie furnizată deloc, ceea ce ar contribui la sfârşitul acestui conflict”, a adăugat el.

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat, de asemenea, sugestia lui Trump, numind-o „foarte egoistă, foarte egocentrică, şi a arătat că Ucraina va avea nevoie de resursele sale naturale pentru a-şi finanţa reconstrucţia postbelică.


Ucraina nu a comentat încă propunerea lui Trump.

(Citește și: ”Parteneriat strategic UE – Ucraina în domeniul metalelor și pământurilor rare”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: