fbpx

9 septembrie, 2024

Fără petrol rusesc, ungurii vor muri de foame. Cel puțin, acesta a fost mesajul ministrului de externe al Budapestei, Péter Szijjártó, când a aterizat la Sankt Petersburg la începutul acestei săptămâni.

„Nu vom putea hrăni țara” dacă acestă aprovizionare va fi întreruptă, a spus el.

Dar după toate datele, acest lucru nu se întâmplă. Nu există lipsă de petrol, conform UE, iar vecinii Budapestei îi oferă chiar cantități suplimentare.

Decizia Ucrainei de a blocat tranzitul petrolului Lukoil scumpește combustibilii pentru Ungaria


Adevărul, scrie Politico, este că, de fapt, Viktor Orbán pierde treptat avantajul ”discountului” rusesc.

În ultimii doi ani, Ungaria s-a bucurat de scutiri speciale ale UE, care i-au oferit acces la petrolul rusesc cu preț mult sub ratele pieței. În iunie, Ucraina a pus în pericol acest aranjament când a blocat gigantul energetic rus Lukoil să trimită produse prin conducta care traversează Ucraina către UE.

Ungaria și Slovacia, un alt importator de petrol din Rusia, au avertizat rapid că penuria de energie se profilează pentru ambele state și au cerut UE să intervină.

Petrolul continuă să curgă către Budapesta, dar mai scump din cauza intermediarilor

Dar în săptămânile de după decizia Ucrainei, țițeiul a continuat să curgă.

Datele de la serviciul de informații energetice Argus Media arată că Ungaria și Slovacia au primit un total de 720.000 de tone de țiței în august, față de 792.000 în iulie și 610.000 în iunie. Comisia Europeană a făcut o evaluare similară săptămâna aceasta.


Ar putea exista mai multe explicații pentru fluxurile în general nemodificate. În timp ce Lukoil este blocat, alți producători ruși de petrol nu sunt – și sunt liberi să continue să trimită țiței prin Ucraina.

În plus, Lukoil își poate vinde petrolul la granița cu Ucraina unui terț comerciant care îl vinde UE. Când acest sistem nu funcționează, Croația își oferă imediat propria conductă ca rută alternativă de aprovizionare.

Iată problema: toate aceste soluții sunt mai scumpe pentru Ungaria. Acest lucru înseamnă probleme pentru Orbán, care a folosit reducerea pentru a crește profiturile companiilor maghiare și pentru a plafona prețurile interne la combustibil.

Aranjamentul actual „este foarte profitabil pentru Ungaria”, afirmă Ilona Gizińska, cercetător și expert în Ungaria al Centrului pentru Studii Orientale. „Petrolul rusesc este vândut mai ieftin decât petrolul nerus – diferența de preț pe baril a variat între 5 și 30 USD de la impunerea sancțiunilor.”

Cumpără ieftin din Rusia, vinde scump la terți

Relația cu Rusia a Ungariei a adus beneficii atât populației, cât și bugetului țării.


Costul redus de achiziție al petrolului i-a ajutat pe maghiari să se bucure de unele dintre cele mai mici prețuri la combustibil de pe continent, în timp ce costurile energiei au crescut în restul Europei.

Țara își vinde, de asemenea, surplusul de aprovizionare la un markup ”sănătos” – esențial în condițiile în care Viktor Orbán se luptă să echilibreze bugetul pe fondul creșterii economice lente care alimentează creșterea opoziției politice.

Ilona Gizińska precizează că gigantul energetic MOL din Ungaria a înregistrat profituri record în 2022. „De asta beneficiază și bugetul Ungariei, susținut de impozitul pe profiturile excesive ale companiilor”, a spus ea.

Cum a ajutat țițeiul rusesc economia maghiară

Mihailo Gonchar, președintele grupului de reflecție CGS Strategy XXI din Kiev, a estimat că țițeiul primit de Ungaria de la Lukoil a venit cu o reducere de 20% în comparație cu prețul de piață.

„Sancțiunile Ucrainei împotriva Lukoil sunt o lovitură împotriva veniturilor din umbră ale cercului de afaceri al lui Orbán”, a spus Mihailo Gonchar. „Aceste venituri sunt foarte importante pentru premier, deoarece înseamnă profit maxim posibil, care este generat în marja dintre cel mai ieftin preț al petrolului și prețurile pieței pentru produse petroliere.”


Schimbările în curs vor crește inevitabil costurile Ungariei. Cumpărarea prin intermediari – sau plata taxelor de tranzit suplimentare Ucrainei – este mai scumpă. Și apelarea la conducta croată s-ar dovedi cu siguranță mai costisitoare.

Ucraina s-a săturat să aștepte ca Ungaria și Slovacia să găsească alți furnizori

Cu toate acestea, Ungaria a găsit puțină înțelegere în UE. Țara a primit o scutire de la embargoul UE privind petrolul rusesc în urma invaziei Ucrainei de către Moscova. Excepția urma să fie temporară, totuși, pentru a permite țărilor fără ieșire la mare să își găsească surse de aprovizionare alternative.

În loc să facă asta, Budapesta și-a intensificat importurile de gaze rusești prin conducta Druzhba cu 50% față de 2021 și a semnat noi acorduri de gaze naturale cu firma de stat Gazprom. Un diplomat al UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber, a deplâns faptul că Budapesta, deși „a avut suficient timp să se adapteze”, nu a făcut asta cu bună știință.

Olena Lapenko, expert în securitate și reziliență la grupul de reflecție energetică DiXi Group din Kiev, consideră că Ucraina nu mai are răbdare să aștepte o schimbare de atitudine în Ungaria sau în Slovacia.

„Ungaria și Slovacia au promis să își diversifica aprovizionarea cu petrol, dar încă nu vedem pași concreți”, a spus ea. „Ucraina nu a văzut o perspectivă reală de a pune capăt achiziției de petrol rusesc de către aceste țări UE. Evident, asta explică introducerea de sancțiuni împotriva unuia dintre cei mai mari exportatori de petrol din Rusia.

Orban are dureri de cap

Demersul Ucrainei vine într-un moment potențial periculos pentru Viktor Orbán, care și-a apărat de multă vreme relațiile confortabile cu Kremlinul ca pe o necesitate economică.

Subvențiile pentru energie, combustibilul accesibil și facturile reduse la energie au fost o parte importantă a rețetei de succes intern a liderului maghiar – dar o rată ridicată a inflației, care a atins 17,5% anul trecut, i-a determinat pe unii alegători să-l ”reevalueze” pe Viktor Orban.

Acum, Orbán, în vârstă de 61 de ani, care a deținut puterea de peste un deceniu, se confruntă cu una dintre cele mai grele provocări ale carierei sale politice – ascensiunea unui adversar din interiorul propriei sale tabere politice.

Fostul membru al Parlamentului European Péter Magyar, cândva membru al partidului de dreapta Fidesz, a lansat în martie o nouă mișcare, jurând să pună capăt „statului mafiot”, chiar să orienteze politica externă- tradițional pro-rusă -a Ungariei către relații mai strânse cu Ucraina.

Potrivit sondajelor, partidul lui Péter Magyar are acum 32 la sută, la distanță încă de cele 43 de procente cu care este creditat Fidesz.

Ucraina are în mână toate atu-urile

Deocamdată, Ungaria va continua să-și obțină petrolul rusesc, chiar dacă acesta va avea un preț puțin mai mare. Statisticile confirmă acest lucru.

„Credem că ceea ce se întâmplă este că petrol de la alți producători ruși va curge prin Ucraina”, a spus John Gawthrop, editor la Argus Media. „Lukoil nu este singura companie care furnizează volume către Ungaria și Slovacia, există și alte firme rusești care livrează pe această rută și credem că au intervenit pentru a umple golul.”

Până la următoarele alegeri parlamentare din Ungaria din 2026, situația se va schimba inevitabil din nou. Ucraina ar putea impune noi sancțiuni asupra petrolului rusesc, în timp ce țările UE ar putea presa mai mult Ungaria să renunțe la țițeiul Moscovei.

Este posibil deci ca Vladimir Putin să nu-l poată ajuta pe Orbán să câștige și peste doi ani.

(Citește și: ”Cât mai putem finanța Modelul Bunăstare fără Dezvoltare. CRONICILE NR. 77. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: