Uniunea Europeană a conceput o soluție legală pentru a ocoli dreptul de veto al Ungariei asupra achiziționării de arme pentru Ucraina folosind profiturile generate din activele rusești înghețate în acest an, a anunțat luni șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell.
Potrivit Politico, Josep Borrell a precizat că această soluție este ”complexă, ca orice soluție legală, dar funcționează”.
1,4 miliarde euro, primă tranșă pentru Ucraina
El a spus că, întrucât Ungaria s-a abținut de la acordul anterior privind alocarea veniturilor din activele rusești înghețate, Budapesta nu ar trebui să fie parte a deciziei de utilizare a acestor bani. Miniștrii de externe ai UE au discutat această soluție legală luni și au aprobat o primă tranșă de până la 1,4 miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina, bani proveniți din veniturile obținute din bunurile rusești înghețate.
Banii nu vor fi folosiți pentru a rambursa chltuieli ale statelor membre cu ajutoarele pentru Ucraina, ci pentru achiziții directe de muniție și sisteme de apărare aeriană.
Potrivit surselor Politico, Budapesta a reacționat ”furios” la decizia de luni.
Acordul G7 a prefațat decizia
Aproape 200 de miliarde de euro au fost imobilizate în UE, mai ales în Belgia, iar blocul a acceptat la începutul acestui an, în februarie, să folosească profiturile generate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.
La începutul lunii iunie, liderii statelor din G7, reuniţi în Italia, au ajuns la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate ca garanţii pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei
Ungaria s-a opus de mult timp ca UE să ofere în mod colectiv sprijin militar Ucrainei. Budapesta blochează alte șapte decizii legate de înarmarea Kiev, în valoare de aproximativ 6,6 miliarde de euro.
***