10 decembrie, 2024

Vera Jourová, fost comisar european privind Valorile și Transparența, susține că alegerile din România vor fi atent urmărite, în contextul în care interferențele din primul tur care au dus la o creștere incredibilă a susținerii pentru candidatul Călin Georgescu, ceea ce reprezintă o anomalie, „o evoluție fără precedent, aș spune șocantă”.

„Mă așteptam la o combinație între utilizarea TikTok pentru influențarea generațiilor tinere, dezinformare, utilizarea inteligenței artificiale și atacuri cibernetice. Însă creșterea incredibilă a preferințelor pentru Georgescu, combinată cu știrea că nu a cheltuit bani pentru campania electorală, subliniază o anomalie: este o evoluție fără precedent, aș spune șocantă”, a declarat Vera Jourová, într-un interviu pentru Corriere della Sera.

Cu cât este mai important rolul persoanei sau organismului ce urmează să fie ales, cu atât mai mari se pot dovedi interferențele, a comentat fostul comisar pentru Valori și Transparență.


„Putin vrea să ne arate puterea sa pe teritoriul nostru. În România, mulți sunt furioși din cauza deciziei Curții Constituționale, care este fără precedent. Dar instituțiile trebuie acum să-și facă datoria: este de competența Curții Române să decidă dacă alegerile au fost libere și corecte”, a precizat ea.

„Ne așteptam să existe interferențe, așa cum am văzut, de exemplu, în Moldova.”

„Cred că toată lumea privește și va privi cu atenție ce se întâmplă în România, pentru că nu este vorba doar de o țară. Este vorba despre a înțelege dacă se pot distruge din exterior alegerile democratice într-o țară democratică”, a precizat ea, adăugând că „de fiecare dată, înainte de alegerile din statele membre, ne așteptăm la interferențe, iar cu cât este mai important rolul persoanei sau al organismului ce urmează să fie ales, cu atât mai mare este presiunea. Președintele român nu este doar o figură simbolică. El reprezintă România la nivelurile înalte ale NATO și ale UE. De aceea ne așteptam să existe interferențe, așa cum am văzut, de exemplu, în Moldova”.

Vera Jourová a mai precizat că acum depinde de autoritățile și instituțiile române să analizeze ce s-a întâmplat.

„În cazul TikTok, cred că există o problemă sistemică”

Întrebată în ce măsură alegerile din România dovedesc că Digital Services Act nu este suficient pentru protejarea democrațiilor europene, fostul comisar a spus că în privința TikTok există o problemă sistemică.


„TikTok este una dintre platformele care sunt în prezent sub investigație. Comisiei îi trebuie mai mult timp pentru a evalua ce se întâmplă și cum își îndeplinesc platformele obligațiile. Însă, în cazul TikTok, cred că există o problemă sistemică. Când eram în funcție, m-am plâns că tinerii sunt manipulați pe TikTok: viziunea lor asupra lumii este formată pe această platformă, care este un actor politic cheie. Răspunsul primit de la conducere a fost că publicitatea politică este interzisă pe TikTok. Prin urmare, cred că avem o problemă structurală. Sunt sigură că Comisia se ocupă de acest caz, urmărește cu atenție ce se întâmplă și va evalua acțiunile necesare în cadrul Digital Services Act”, a comentat ea.

În ceea ce privește nivelul de pregătire al statelor pentru a face față acestor atacuri, Vera Jourová a precizat că „nivelul de pregătire variază de la un stat la altul. Cele care au o experiență îndelungată cu interferențele rusești sunt mai pregătite, cum ar fi țările baltice și Finlanda.

Deja în urmă cu câțiva ani, în aceste țări exista o implicare puternică a Ministerului Apărării, ceea ce era de neconceput în țările occidentale.

După cazul Cambridge Analytica, organizarea alegerilor nu mai este un proces obișnuit și apar noi tipuri de amenințări. Anul viitor vor fi alegeri în Germania, iar mai târziu, poate în Franța: Putin are o nevoie disperată de factori de decizie în statele noastre membre care să spună că nu mai trebuie să sprijinim Ucraina”.

(Citește și: ”Cristian Grosu / Cât de mare e riscul de implozie al democrației românești – mizele contratimp ale guvernului de război hibrid”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: