Cât de mare e riscul de implozie al democrației românești: e foarte mare.
Avem 4 elemente pentru a-l evalua în baza spectaculoaselor evenimente din ultimle două săptămâni, și pentru a aprecia că lupta pentru conservarea democrației capitaliste în România va dura încă cel puțin 5 ani de-acum încolo.
Să luăm la rând cele 4 elemente și să adăugăm după ele și misiunea cu totul neobișnuită până acum pe care o va avea noul guvern.
Începem cu al 4-lea element și mergem către cel dintâi, vom explica mai jos de ce:
4, Atacul hibrid al Rusiei asupra României prin imixtiunea devastatoare în alegeri nu a făcut altceva decât să activeze anti-occidentalismul care se depusese ca o drojdie la baza societății românești:
Cel puțin jumătate din preoții ortodocși (și, după cum arată statisticile și hărțile, din pastorii neo-protestanți) sunt antioccidentali combatanți, indiferent ce comunicate aruncă pe piață BOR.
În weekend am fost pentru doar 24 e ore să-mi văd părinții la Bacău – unde am aflat că, miercurea trecută, la înmormântarea unei vecine, părintele Cloșcă a vorbit doar 10 minute despre viața creștinească a răposatei: alte 20 de minute a vorbit împotriva Europei și în favoarea lui Călin Georgescu, de uitase lumea că se află la o înmormântare și nu la un miting electoral.
Era al cincilea sau al șaselea exemplu pe care-l auzeam întâmplător de la prieteni din diverse colțuri ale țării, de propagada fățișă în favoarea lui Călin Georgescu, ba uneori chiar a Rusiei cea întru dreapta credință.
Rusia are în România cea mai tare și mai de bază infrastructură posibilă – niciun partid politic nu a ajuns vreodată atât de la firul ierbii: biserica de țară și biserica de cartier. Va fi foarte greu de neutralizat anti-occidentalismul din această infrastructură – va fi neimportant argumentul că a fi credincios nu înseamnă a fi cretin și că a fi religios nu înseamnă a fi trădător.
Sigur, poate o ieșire televizată a Patriarhului Daniel ar mai putea dezmetici credincioșii, însă patriarhul tace și trimite comunicate pe care nu le citesc nici preoții.
La această infrastructură se adaugă o alta: casta pensionarilor de toate vârstele (unele fragede) din instituțiile militarizate: cum tinerii pensionari s-au angajat și în administrație sau în posturi de relații cu oamenii, spiritul ”militarist” împotriva ”dezordinii” democrației face ravagii în jurul lor. Deja această castă a făcut masă critică, din cauza legislației care produce tineri pensionari pe bandă rulantă.
Cu aceste două divizii încartiruite în România – și angajate în lupta contra democrației occidentale – Rusia are cele două capete de pod ale luptei sale: credința religioasă și ”ordinea” statală.
3, Ignorarea constantă de către autorități a încălcării legilor care apără democrația de extremisme și Constituția de asalturile ideologice:
amosfera de relaxare din jurul acestor legi a mes până într-acolo încât autoritatea a tolerat ilegalitățile chiar și în momentele sensibile ale democratiei, cum sunt alegerile.
Decizia Curții Constituționale de-a anula turul 1 al alegerilor a avut o bază justificată:
de-a lungul întregii campanii electorale legea a fost încălcată constant – de la modul de folosire a TikTok la prevederile privind finanțarea și până la programe electorale anti-constituționale:
Problema a fost că aceste ilegalități n-au fost sancționate la timp, iar decizia tardivă a CCR a creat o uriașă neîncredere în toate instituiile – de la AEP la Ministerul de interne și de la BEC la serviciile de informații.
2, Și aici apare problema:
Serviciile de informații care în ani de zile au mutat centrul de putere de pe scena politică în subteranele deciziilor, creând nu UN stat paralel, ci mai multe state paralele – organizate, parcă, după principiile organizării partidelor politice, ficare cu clientela lui de business – fix ca partidele.
Nu a știut SRI de atmosfera din societate și de amploarea infestării cu propaganda rusescă? Ba a știut – după cum se vede din ultimul său Raport – dar serviciul a fost mai preocupat să participe la jocurile de pe scena politică – în care să se păstreze ecuația Ciolacu-Ciucă și după alegeri, cu George Simion fezandat pentru turul 2 pentru victoria lui Marcel Ciolacu.
Totul se știa: o biată băbuță e înhățată din casă pentru o postare pe facebook în ziua alegerilor, însă ditamai ”operațiunea specială” a Rusiei în România i-a scăpat SRI.
Numai puțin și-a deschis picioarele Securitatea românească pentru a-i face loc lui Simion în ecuație, și s-a trezit că a venit din urmă ștanga adevărată a Rusiei care a măturat totul în cale.
Nu a știut SIE ce pune la cale Rusia – când ”instalația” cu TikTok și siteurile racordate la narativele Moscovei fusese rodată la Chișinău – să fi atras atenția la ce urmează la București? Dar businessurile orientate spre Est – de la Orientul Mijlociu către companiile chinezești sau afiliate prin proxi Rusiei i-au încețoșat privirea – SIE e un stat în stat chiar și în interiorul seviciilor de informații.
N-au știut Ministerul de Interne și unitatea ”doi ș-un sfert” că an de an la Tâncăbești se comemorează ”Căpitanul” cu salutul nazist și că se coace pas cu pas o mișcare radicală la limita neo-nazismului? În loc să meargă și să-i salte, potrivit legii, cu dubele, i-a lăsat, și a intervenit abia după ce scandalul cu legionarii a explodat la televiziuni.
Sau STS, care a trimis în CSAT un conspect din legislația după care funcționează, și abia în ultima frază a îngăimat ceva despre faptul că atacurile cibernetice n-au penetrat sistemul de numărare a voturilor – fără să spună nici măcar că au fost 82.000 de atacuri, ceea ce înseamnă război-război.
În fiecare din serviciile de informații – că mai sunt și altele care s-au uitat la atacul Rusiei ca la lupta dintre două triburi anonime din Africa – toți ar trebui luați la anchetă și evaluați de la primul general și până la ultimul golan angajat pe pile. De ce am crede că haosul, corupția și bătaia de joc din administrație sunt mai puternice decât haosul, corupția si bătaia de joc din instituțiile de securitate și din justiție?
E nevoie rapidă de reabilitarea ordinii constituționale a controlului civil real asupra serviciilor de informații – care au scăpat total de sub control și se luptă între ele sub privirea sclipind de bucurie a inamicului.
1, Pentru că e chiar un război pe care l-a declanșat Rusia – cu o apăsare pe buton cu o săptămână înainte de alegeri, activând, într-un blitzkrieg asemănător cu invadarea militară a Ucrainei, infrastructura de penetrare a statului român pregătită ani de zile :
La ce să invadezi militar România când ai complicii acolo care-ți servesc interesele – dacă Călin Georgescu n-ar auzi voci și n-ar vedea extratereștri ar putea fi bun ca un Lukașenko al Belarusului – dar la un așa popor, care are trecute în nomenclatorul profesiilor meseria de ghicitoare, merge și cu extratereștri.
În acest război va fi greu de rezistat, date fiind infrastructurile Rusiei de pe teritoriul României, enumerate mai sus, cu atât mai mult cu cât fragilul guvern viitor va avea de luat măsuri care să restabilizeze țara după delirul macroeconomic din ultimii doi ani:
Guvernul de război hibrid
Cum arată mandatele partidelor în viitorul Parlament – se vede AICI-LINK.
Nu se poate guvern fără PSD, PNL, UDMR , minorități – poate și USR: spun ”poate” pentru că va fi extrem de periculos ca în opoziție să rămână doar AUR, SOS și POT – dat fiind că anii 2025-2026 trebuie să fie anii reformelor și ai reechilibrării economiei, fără de care România nu se va mai putea pur și simplu împrumuta:
Încheiem anul 2024 cu un deficit optimist de 8,4% din PIB (spun optimist, pentru că e cifra oficială, ultima variantă) – iar din cei 8,4%, cel puțin 3 puncte procentuale s-au dus pe măsurile pentru campania unui singur om: Marcel Ciolacu, pe care ecuația din laboratoarele politice ale serviciilor noastre de informații trebuia să-l scoată președinte.
Asta înseamnă că de la anul, în ciuda inflației, nu vor mai putea fi crescute pensii sau salarii, consumul se va răci, în timp ce industria cade în mod natural odată cu cea germană – și acolo delirul stângii extreme a spulberat competitivitatea economiei și a trezit demonii dreptei extreme, cu consecințe pe care le vom trage cu toții.
Chestiunea e că pe lângă uriașul efort al economiei și societății de-a reveni la echilibru, noul guvern va trebui să conducă țara pe parcursul acestui război hibrid:
România a ”lăsat sânge” în ultimele săptămâni, mirosul plutește în aer, astfel că Ursul e înărâtat și nu se va opri, mai ales că lucrează cu arme pe care sistemul nostru de securitate nu le stăpânește.
Ei bine, cine sunt ”luptătorii” din noua formulă de putere politică:
Marel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Lucian Bode, Klaus Iohannis etc, etc – adică tot aceiași golemi creați în laborator și aflați în fruntea unor liste de partid făcute pe bază de contraselecție:
ce minuni va putea face Ilie Bolojan, în care-și pune toată lumea speranța, având ca ”sprijin politic” legiunile de zombi-parlamentari ale celor de mai sus?
Să mai spunem de reformele din PNRR – amânate din cauza sensibilităților anului electoral – fără de care nu ne vom primi banii?
Sau de cele 4-5 priorități economice prin care să ne aliniem și noi la disperarea în care economia europeană a fost aruncată de diagnosticul pus de Raportul Draghi?
Sau de un plan coerent și suprapartinic de dezvoltare – așa cum Bulgaria vecină Nu mai poate articula din cauza crizei guvernamentale în care se află de 4 ani?
*
Noi, civilii, stăm cu ”arma la picior”: singura sursă de coerență acum vine din două direcții – BNR pentru inflație și curs, și mediul de afaceri care trebuie să strângă rândurile pentru a apăra economia de haosul politic:
după primele două săptămâni de război, statul român a pierdut prima luptă.
Statul român, NU România.
PS:
O profeție: la începutul anilir 90, când URSS se dezintegrase și Rusia era prăbușită economic, iar fostele state comuniste se considerau eliberate și întoarse către prosperitatea și democrația europene, vizionarul Corneliu Coposu atrăgea atenția că Rusia nu va obosi niciodată în imperialismul său și că va încerca să-și ia revanșa și să-și readucă sub control statele din est:
”Să ne ferească Dumnezeu de o încercare a Rusiei de penetrare sub drapelul pan-slavismului sau al pan-ortodoxiei”. Interviul poate fi văzut (ultimele 3 minute) AICI-LINK.
(Citește și: ”Cristian Grosu / Marea diversiune a formulării ”pro-european”. Constituția, trădarea reală și dușmanii din interior”)
(Citiți și: ”Bătălia pentru ”cheile României”: Justiția a anulat pe 4 decembrie licitația pentru Cloudul guvernamental, câștigată de o firmă apropiată de Sebastian Ghiță și organizată de STS”)
***
5 răspunsuri
O întrebare interesantă . Analiză scrisă sub semnul unei emoții puternice , altfel nu îmi explic ZECILE de greșeli de redactare !
Pe lângă cele patru cauze identificate de autor , mai adaug alte patru , care cred că sunt la fel de importante .
1. Refuzul nejustificat privind aderarea României la Spațiul Schengen .
2. Politicile UE , mai ales în perioada pandemiei si post pandemie și impunerea Green Deal.
3. Excesiva presiune asupra societății românești privind „drepturile” minorităților sexuale .
4. Atitudinea arogantă a guvernanților , începând cu Președintele țării , indiferența manifestă față de problemele societății și lipsa de transparență a guvernanților.
Așa că , măririle de pensii , de salarii , de alte avantaje sociale , nu au contat la vot .
Concluzia : Am mâncat și am băut și am votat cu cine am vrut !
În rest numai de bine.
P.S. Nu am detaliat cauzele menționate mai sus , fiind cunoscute de cei interesați.
Economia germana nu suferă din cauza extremismului partidelor de stânga ci datorita preturilor mari la energie. Ne facem ca nu vedem.
Verdele cu orice preț, absolut cu orice preț, duce pretul energiei foarte sus peste tot in Europa. Vedti Raportul Draghi: toată europa are pretul la energie de 3 ori mai mare decât SUA si China, iar la gaze de 4 ori, că si-a cam inchis cenrele de producție. asta e extrema stângă – da, să nu ne facem că nu vedem asta.
Nu inteleg ce treaba are crestinismul lui Coposu cu ce trebuie noi sa facem acum: constituirea unui partid democratic pro european si anti-militarie adica neutru ca Austria, care trebuie sa fie votat la viitoarele alegeri din 2028 in majoritate. Acest partid trebuie sa controleze institutiile de forta eventual pentru ca au tradat vointa poporului trecand de partea inamicului
!!! Ferească Dumnezeu să ne întoarcem la ”un partid”, fie el și pro-european, și care ”să controleze institutiile de fortă”!!!!!!!!!!
Democrația se bazează pe pluripatidism, iar instituțiile de forță sunt numite de parlament. (Huh!!!)