21 iunie, 2021

Creșterea în valoare a celor mai importante companii de la Bursa de Valori București (BVB) le expune, eventual, doar la mici corecții, după ce BET și BET-BK, indicii bursieri de referință ai Bursei, au înregistrat maxime istorice luna trecută.

De doi ani, marile burse se întrec în maxime istorice, dar indicele bursier BET a înregistrat un maxim istoric de 11.775, abia în 25 mai, la aproape 14 ani de la cel din iulie 2007.


Creșterea de atunci a cotațiilor a fost urmată de prăbușirea produsă de criza financiară declanșată un an mai târziu.

Acum, „comparativ cu 2007 suntem într-o situație mult mai favorabilă”, spune o analiză a casei de brokeraj Prime Transaction, bazată pe rapoarte dintre profiturile și cotațiile companiilor (multipli de piață).

Creșterea cotațiilor bursiere depinde de profiturile companiilor

Cel mai important multiplu de piață este raportul preț acțiune / profit net pe acțiune (P/E), în funcție de care se estimează dacă o companie este sau nu supraevaluată la Bursă.

Cu cât P/E este mai mare cu atât compania riscă să fie considerată supraevaluată de investitori, ceea ce i-ar putea face să vândă acțiunile respective, cu consecința corectării negative a cotațiilor.


Evoluția medianei raportului preț acțiune / profit net pe acțiune (P/E) pentru emitenții de acțiuni din coșul indicelui BET-BK, arată o tendință ușor crescătoare, fără să fie, însă, o creștere susținută”, care să expună acțiunile respective la corecții severe, scrie analistul Marius Pandele în anașiza făcută pentru Prime Transaction.

Analiza a folosit indicele bursier BET-BK, care a devenit indicele de tip benchmark al Bursei include mai multe compani și a urmat tendința indicelui BET.

Graficul prezintă două statistici cu și fără fodurile de investiții SIF și FP, ale căror cotații de pinde de cele ale celorlalte companii, dintre care multe sunt și în portofoliilor lor.

Fara SIF-uri și FP, „suntem la un maxim al ultimilor ani, determinat de creșterile cotațiilor în prima parte a anului 2021. Evoluția este, totuși, una destul de lină, semn ca prețul acțiunilor a fost în general corelat cu evoluția profitului emitentilor, în general”, potrivit sursei citate.

Revelațiile cotațiilor

Raportul P/E spune povești diferite despre companiile de la Bursă luate separat.

Pentru companiile din „vechea gardă” de la BVB, multiplicatorul este  la maximull ultimilor ani.

„Ies in evidență OMV Petrom (SNP), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Transgaz (TGN), Nuclearelectrica (SNN), Conpet (COTE) și chiar acțiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) înseși. Motivele pentru care avem acest maxim diferă de la un emitent la altul”, psune Marius Pandele.

La SNN „avem o creștere foarte mare a prețului ațtiunii, însoțită însă și de o creștere importană a profitului. La ceilalți emitenți, dimpotrivă, avem săaderi de profit la care prețul actiunii nu a reacționat”.

În afară de cauza „exuberanței” molipsitoare a piețelor, o cauză a creșterii acțiunilor companiilor, nejustificată de creșterea proditului este și faptul că toate de mai sus sunt compani de portofoliu, foarte căutate.

„La polul opus, avem doi emitenți pentru care P/E a scăzut de la valori foarte mari în anii trecuți până la unele decente sau  chiar mici în acest moment: MedLife (M) și Teraplast (TRP). În ambele cazuri vorbim de o creștere considerabilă a profitului”, care nu a fost exprimată de prețul acțiunii.

(Citiți și: „Optimismul menține marile burse la maxime istorice și petrolul la maximul ultimilor 2 ani”)

Alți doi multiplicatori care dau indicații despre gradul de supraevaluare a companiilor de la Bursă sunt P/BV (Price/Book Value – pret pe actiune/capital propriu pe actiune) și P/S (Price/Sales – pret pe actiune/cifra de afaceri pe actiune), urmărițiîndeaproape de analiza citată.

Prime Transaction atrage atenția că evoluția multiplicatorilor „nu ne ferește de scenarii negative, însă ne poate ajuta să trecem mai ușor peste ele, dacă se vor adeveri”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: