30 martie, 2023

Nu este în interesul Europei să se decupleze pe deplin de China, însă blocul ar trebui să analizeze „reducerea riscurilor” diplomatice și economice, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), joi, potrivit Euractiv.

„Cred că nu este nici viabil – nici în interesul Europei – să se decupleze de China”, a spus Von der Leyen, în timpul unui discurs în care și-a prezentat viziunea pentru viitorul relațiilor blocului cu a doua cea mai mare economie a lumii.

„Relațiile noastre nu sunt albe sau negre – și nici răspunsul nostru nu poate fi – de aceea trebuie să ne concentrăm pe eliminarea riscurilor – nu pe decuplare”, a spus șefa Comisiei Europene.


Ursula von der Leyen și președintele francez Emmanuel Macron vor călători săptămâna viitoare la Beijing, la scurt timp după vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, în cadrul căreia a semnalat sprijinul continuu pentru președintele rus Vladimir Putin.

Vizita vine într-un moment în care UE, în lumina invaziei Rusiei asupra Ucrainei, a devenit mai conștientă de dependențele sale și a început să încerce să-și reechilibreze relația economică cu unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi.

Acțiunile Beijingului vizavi de războiul din Ucraina, un factor determinant pentru relațiile UE-China

„Modul în care China continuă să reacționeze față de războiul lui Putin va fi un factor determinant pentru relațiile UE-China în viitor”, a subliniat Von der Leyen.

Despre poziția Beijingului față de Taiwan, încălcările drepturilor omului în Xinjiang și represaliile economice împotriva Lituaniei, Von der Leyen a spus: „aceste acțiuni escalative indică o Chină care devine mai represivă intern și mai asertivă în străinătate”.


„Suntem îngrijorați de ceea ce se află în spatele acestei reveniri la scena globală”, a adăugat ea.

„De ceva timp am observat o întărire foarte deliberată a poziției strategice generale a Chinei”, a adăugat ea.

UE trebuie să-și protejeze economia de politicile Beijingului

Ca al doilea pilon al strategiei UE, Von der Leyen a spus că blocul ar trebui să vizeze „reducerea riscurilor economice”, pentru care punctul de plecare ar fi „a avea o imagine clară a riscurilor”.

Von der Leyen le-a cerut statelor membre UE să „utilizeze mai îndrăzneț și mai rapid” noile instrumente economice împotriva Chinei, inclusiv controlul subvențiilor externe și o nouă politică împotriva coerciției economice.

În ultimii ani, statele membre UE s-au arătat precaute în a împuternici Comisia Europeană să ia măsuri concrete împotriva politicilor coercitive ale altor state.

Von der Leyen a anunțat, de asemenea, că UE va introduce o nouă strategie de securitate economică în cursul acestui an pentru a aborda ceea ce ea a numit o relație economică „dezechilibrată”.

„Europa ar trebui să dezvolte un instrument țintit privind investițiile externe. Acest lucru s-ar referi la un număr mic de tehnologii sensibile în care investițiile pot duce la dezvoltarea capacităților militare care prezintă riscuri pentru securitatea națională”, a spus ea.

„Trebuie să ne asigurăm că capitalul, expertiza și cunoștințele companiilor noastre nu sunt folosite pentru a îmbunătăți capacitățile militare și de informații ale celor care ne sunt și rivali sistemici”, a adăugat ea.

Dincolo de asta, ea a adăugat că blocul trebuie să „își definească viitoarea relație cu China” în domenii sensibile de înaltă tehnologie, cum ar fi microelectronica, calculul cuantic, robotica, inteligența artificială și biotehnologia.

Von der Leyen a sugerat, de asemenea, că blocul ar putea înceta negocierile unui acord comercial de referință cu China, cunoscut drept Acordul cuprinzător pentru investiții (CAI).

„Trebuie să recunoaștem că lumea și China s-au schimbat în ultimii trei ani – și trebuie să reevaluăm CAI în lumina strategiei noastre mai ample pentru China”, a spus Von der Leyen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: