11 septembrie, 2022

Comisia Europeană va prezenta în a doua jumătate a lunii octombrie propuneri de modificări ale regulilor fiscale ale UE, care vor oferi ţărilor căi individuale de reducere a datoriilor, a anunțat sâmbătă vicepreşedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis (foto), transmite Reuters.

Comisia va propune, de asemenea, simplificarea regulilor, concentrându-se pe un singur indicator observabil, cum ar fi indicatorul de referinţă pentru cheltuieli, a spus Dombrovskis.

La o conferinţă de presă după reuniunea de la Praga a miniştrilor de finanţe UE, Valdis Dombrovskis a declarat că principalul obiectiv al regulilor va rămâne asigurarea durabilităţii datoriei publice.


Normele europene prevăd că datoria publică trebuie să fie sub 60% din produsul intern brut (PIB), iar deficitele guvernamentale sub 3% din PIB.

Dombrovskis: Nu poate exista o abordare universală având în vedere divergențele datoriei între statele membre

Criza pandemică a lăsat multe ţări cu datorii cu mult peste 100% din PIB, Grecia la aproximativ 185% şi Italia în jur de 150% din PIB. Pe de altă parte, Estonia are o datorie de doar 18,1%, Luxemburg 24,4% şi Lituania 44,3% din PIB.

Datoria publică a României, în lei şi valută, administrată de Ministerul Finanţelor, a crescut în mai 2022 la la 614,3 miliarde de lei, adică 50% din PIB.

”Având în vedere nivelurile divergente ale datoriei între statele membre, nu poate exista o abordare universală. Poate exista o mai mare marjă de libertate pentru statele membre, dar în cadrul unui set comun de reguli”, a spus Dombrovskis.

Germania refuză să excludă investițiile publice de la regulile fiscale


Înaintea reuniunii de 2 zile de la Praga, ministrul german de finanțe a spus că dorește aplicarea strictă a limitelor de datorie ale UE.

Christian Lindner a precizat însă că este deschis să fie redusă viteza cu care statele trebuie să revină la limitele impuse de tratatele europene – în special având în vedere că majoritatea țările din zona euro au deraiat semnificativ de la prevederile în vigoare.

Pe de altă parte, ministrul Christian Lindner a afirmat că Germania nu va susține solicitarea statelor din sudul zonei euro de a exclude investițiile publice de la regulile fiscale europene.

„Germania nu a avut o experiență bună în scutirea investițiilor (de a fi contabilizate n.r.) ca împrumuturi prin intermediul unei<reguli de aur>. Asta pentru că politicienii sunt foarte buni în a redefini tot ceea ce este posibil ca investiție, când de fapt, consumul este cel care stă în spate”, a explicat oficialul german.

Regulile fiscale ale UE au fost suspendate în criza pandemică pentru ca statele membre să poată face față crizei economice generate de coronavirus.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: