Uniunea Europeană și-a reînnoit luni sancțiunile cuprinzătoare împotriva Rusiei pentru încă șase luni, după ce Ungaria a renunțat la condiția de a aproba această prelungire doar dacă primește asigurări cu privire la securitatea energetică.
„Europa dă rezultate: miniștrii de externe ai UE tocmai au convenit să prelungească din nou sancțiunile împotriva Rusiei”, a postat Kaja Kallas, șeful politicii externe a blocului, pe rețelele de socializare, potrivit Reuters. „Acest lucru va continua să priveze Moscova de venituri pentru a-și finanța războiul. Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care le provoacă”, a adăugat ea.
Neprelungirea sancțiunilor aplicate Rusiei ar fi avut consecințe majore, cum ar fi repatrierea imediată a activelor rusești înghețate în Europa.
Decizia de luni a miniștilor de externe din UE include toate interdicțiile sectoriale privind comerțul și măsurile care au imobilizat activele băncii centrale a Rusiei.
Din punct de vedere legal, țările UE trebuie să voteze în unanimitate pentru reînnoirea acestor restricții la fiecare șase luni.
Profiturile din activele înghețate sunt folosite în prezent pentru a finanța un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, susținut de G7.
Ungaria a renunțat, treptat, la opoziție
Premierul ungar Viktor Orban a cerut săptămâna trecută consultări cu administrația Trump înainte de o decizie de prelungire a sancțiunilor. Nu a fost nevoie de așa ceva, președintele Trump afirmând că este gata să crească presiunea economică asupra Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace.
Budapesta a invocat neplăcerile provocate de decizia Ucrainei de a nu mai transporta gazele Gazprom pentru Europa pentru a cere Uniunii să îi garanteze securitatea energetică. Ungaria – care menține legături economice și politice mai strânse cu Rusia decât alte state membre UE – a indicat luni că este pregătită să dea undă verde sancțiunilor dacă primește asigurări de ajutor din partea Comisiei Europene.
La o întâlnire a ambasadorilor UE luni dimineață, Comisia a prezentat o declarație în care afirmă că este „gata să continue discuțiile cu Kiev privind furnizarea de gaze Europei prin sistemul de gazoducte din Ucraina”.
Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto s-a declarat mulțumit de asigurările Comisiei.
(Citește și: ”UE apelează la regele Belgiei pentru a salva sancțiunile împotriva Rusiei”)
***