Președintele Traian Băsescu a ieșit public luni seară pentru a se pronunța în privința anunțului Germaniei că va bloca aderarea României la Schengen precum și la reacțiile puterii de la București referitoare la acest subiect.
Șeful statului s-a folosit de hartă pentru a arăta de ce ar trebui România să insiste în chestiunea aderării la Schengen, în contradicție cu declarațiile oficialilor din guvern, care au spus, în ltumele zile, că dacă va fi din nou amânată, România nu va mai face o prioritate din integrare.
”Exstă două priorități pentru România – a spus Traian Băsescu. Una este politică și constă în aderarea la spațiul Schengen. Cealaltă este economică și vizează trecerea la moneda euro. Niciuna nu este facultativă, ne-am angajat la asta în momentul aderării la uniunea Europeană.”
Traian Băsescu a mai declarat că România a făcut eforturi serioase în ultimii ani pentru a rămâne legată politic de țările din eurozonă, chiar și atunci când problemele eurozonei nu se refereau la interesele României: Pactul europlus, uniunea bancară și pactul fiscal.
Șeful statului a salutat și faptul că premierul și-a ponderat în cursul zilei de luni reacțiile referitoare la refuzul unor state de-a accepta integrarea României în Schengen.
Traian Băsescu a spus și că înțelege poziția Germaniei și pe ministrul german de interne Hans Peter Friedrich: ”Este un suporter al României, dar cine ar fi avut o altă poziție după ce ar fi citit raportul MCV de astă iarnă. (…) Iar Germania nu e singura: știu eu încă cel puțin 7 state care ar fi votat împotrivă dacă s-ar fi ajuns la vot”.
Alte declarații ale lui Traian Băsescu
-Din punct de vedere al ministrului german de interne, România şi Bulgaria au o singură problemă în privinţa intrării în Schengen: corupţie
-Trăim în lumi paralele. Două elemente sunt fundamentale pentru intrarea în Uniunea Europeană: intrarea în Schengen şi moneda europeană. Sunt obligaţii asumate de noi
– Cel mai important lucru pentru România este să devină frontieră reală a Uniunii Europene
– Văd că suntem foarte supăraţi că am cheltuit bani mulţi şi nu ne primesc în Schengen. Vreau să vă dau cifrele corecte, legat de costurile pe care România le-a avut pentru pregătirea Schengen: 470 de milioane euro, bani de la UE (de la contribuabilul german, francez, cei care ne critică), 88 de milioane euro, din bugetul României, bani cheltuiţi pentru aşa-numitele cheltuieli neeligibile în Schengen
– Nu am văzut nicio problemă rezolvată ţipând. Se mai întâmplă cu Londra, a vrut 200 de miliarde reducere, s-a ajuns la 100 de miliarde şi cu asta basta. Nimeni nu rezolvă ţipând pentru că nu acesta este spiritul Uniunii
– Am o exprienţă pe care pot să o dau şi vreau să o dau pentru atingerea acestui obiectiv. Mutarea frontierei noastre pe frontiera Uniunii este un obiectiv fundamental.
– Eu nu am cum să îmi asum neintrarea României în Schengen. Eu nici nu am votat menţinerea corupţilor în Parlament, nici nu am adoptat Statutul parlamentarilor, nici nu am pus presiuni pe justiţiei. Când a fost să îmi asum, mi-am asumat. De data asta, nu am ce să îmi asum. Când s-au luat măsurile de salvare naţională, mi le-am asumat.
– Am discutat intens cu Cancelaria de la Berlin în aceste zile.
– Nu aş vrea să vă spun despre discuţii între mine şi premier, sunt discuţii între noi, dar nu de interes.
– Germania nu este singura care ar fi votat împotriva României. Sunt cel puţin 7 state care ar fi votat împotrivă din cauza raportului MCV. Prudenţa arătată astăzi de primul ministru este de bun augur. Sper să se menţină pe această linie.