fbpx

10 februarie, 2025

TikTok este dat în judecată de părinții a patru adolescenți britanici care au murit după ce au luat parte la provocări virale care au circulat pe platforma de partajare video în 2022, relatează BBC.

Isaac Kenevan, Archie Battersbee, Julian „Jools” Sweeney și Maia Walsh au murit în timp ce încercau așa-numita „provocare blackout”, susțin părinții acestora.

Social Media Victims Law Center, cu sediul în SUA, a intentat joi, în numele părinților acestor copii, procesul pentru ucidere din culpă împotriva TikTok și a societății căreia îi aparține, ByteDance.


Căutările de videoclipuri sau hashtag-uri legate de provocare pe TikTok sunt blocate, o măsură ce ar fi în vigoare din 2020, se apără compania.

De asemenea, TikTok spune că interzice conținutul periculos sau provocările pe platformă și îi îndrumă pe cei care caută hashtaguri sau videoclipuri către Centrul său de siguranță.

Acuzațiile – platforma a creat dependențe și a generat comportamente dăunătoare

Plângerea a fost depusă la Curtea Superioară a statului Delaware, în numele mamei lui Archie, Hollie Dance, al mamei lui Isaac, Lisa Kenevan, al mamei lui Jools, Ellen Roome, și al tatălui Maiei, Liam Walsh.

În plângere se precizează că decesele au fost „rezultatul previzibil al deciziilor de programare și de creare a dependenței de către ByteDance”, care aveau „scopul de a împinge copiii să-și maximizeze implicarea în TikTok prin orice mijloace necesare”.

ByteDance este acuzată că a „creat dependențe dăunătoare în fiecare copil” și i-a asaltat cu informații ce le-au adus prejudicii.


Aceste lucruri nu au fost căutate de copii sau pe care aceștia intenționau să le vadă când au început să utilizeze TikTok”, se mai arată în plângere.

Presiuni pentru o lege ce le-ar permite părinților să acceseze conturilor copiilor decedați

Ellen Roome, care crede că fiul ei Jools, în vârstă de 14 ani, a murit după ce a participat la o provocare online, a încercat să obțină date de la TikTok ce ar putea oferi clarificări cu privire la moartea sa.

Ea a militat pentru „Legea lui Jools”, care ar permite părinților să acceseze conturile de social media ale copiilor lor în cazul în care aceștia mor. Aceasta a fost dezbătută în parlament la 13 ianuarie 2025.

„Părinții trebuie să fie conștienți de pericolele social media”, a declarat ea pentru BBC.

„Am crezut că TikTok era cu dansuri prostești și provocări prostești. (…) Nu este. Există unele materiale dăunătoare acolo, și cred că părinții trebuie să fie conștienți și, dacă pot, să le impună copiilor să le arate telefonul,” spune Ellen Romme.


Ea consideră greșită poziția TikTok de a refuza accesarea contului fiului ei. „[TikTok] ar fi putut să predea datele și să spună: „Uitați aici (contul – n.red.), părinți îndurerați, sper că veți obține niște răspunsuri””, a mai declarat Romme.

„Este nevoie să mergem în instanță în SUA pentru a încerca să facem asta și cred că este greșit din punct de vedere moral,” a mai adăugat ea.

Decesele sunt consecințe ale faptului că giganții tech pun profitul deasupra vieții copiilor – directorul unei Fundații

Leanda Barrington-Leach, director executiv al grupului 5Rights Foundation, a explicat că acestea sunt „consecințele îngrozitoare ale companiilor de tehnologie care pun profitul deasupra vieții copiilor”.

Un medic legist a concluzionat în ianuarie 2024 că fiul lui Hollie Dance, Archie, a murit la vârsta de 12 ani după ce o „farsă sau un experiment” a mers prost, dar concluzia a fost că nu există dovezi că aplica o provocare online în acel moment, așa cum crede mama sa.


Hollie Dance, împreună cu Lisa Kenevan, mama lui Isaac, în vârstă de 13 ani, a încercat să sensibilizeze opinia publică cu privire la tendințele potențial periculoase din social media.

Vorbind despre Isaac la BBC Breakfast, în luna mai, Lisa Kenevan l-a descris pe fiul său drept un „băiat fericit și normal” care „dorea să aibă grijă de mama și de tatăl său”. Era un copil „foarte curios, foarte inteligent”, care dorea să înțeleagă cum funcționează lucrurile ceea ce l-a și determinat să încerce provocarea blackout.

Procesul intentat de cele patru familii vine în contextul în care viitorul TikTok în SUA este sub semnul întrebării.

Președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv în ianuarie pentru a prelungi termenul până la care aplicația va fi interzisă în țară dacă nu este vândută unei alte firme, americane.

(Citește și: Mark Zuckerberg își cere în Senatul SUA scuze de la părinții copiilor victime pe reţelele de socializare)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: