28 mai, 2024

Guvernul danez intenționează limitarea accesului copiilor la rețelele sociale, după ce mai multe studii au demonstrat uriașa influență negativă a acestora formării copiilor și adolescenților, relatează Politico.

„Conținutul rețelelor de socializare e pur și simplu nepotrivit pentru copii și adolescenți. Sunt sinucideri, auto-mutilări, violență, tot felul de lucruri la care sunt expuși. Și știm de asemenea că tinerii și copiii petrec extraordinar de mult timp pe rețele nu pentru că vor, ci pentru sunt atrași într-o dependență. Propunem de aceea creșterea limitei de vârstă, dar măsura trebuie să fie însoțită și de metode de verificare a vârstei. Așa încât să ne asigurăm că nu poți intra pe rețelele de socializare sub 15 ani”, a declarat europarlamentarul Christel Schaldemose.

O limită de vârstă ar trebui să vină la pachet cu instrumente eficiente de verificare a vârstei, deoarece „giganții din zona de tehnologie nu își asumă responsabilitatea pentru acest lucru”, au adăugat cele două politiciene daneze.


Ideea are sprijinul covârșitor al părinților, dar asociațiile elevilori danezi spun că nu ridicarea limitei de vârstă este soluția.

„Ar trebui să ne concentrăm pe modul în care populația să îi ajute pe elevi să îndepărteze conținutul de pe rețelele de socializare care este neplăcut sau nepotrivit. Nimeni nu îl vrea. Nu cred că este vorba despre creșterea vârstei minime de accesare, ci despre îndepărtarea a tot ce este neplăcut, nepotrivit pentru noi copiii și tinerii, și prevenirea apariției acestui conținut”, consideră Laura Drachmann, președinta Asociației Elevilor Danezi.

Studiile arată însă contrariul, că tocmai conținutul nepotrivit este cel care atrage cele mai multe interacțiuni online. Potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene, aproape 60% dintre cetățenii europeni sunt activi pe rețelele de socializare.

Danemarca este pe primul loc, 91% din populația ei fiind activă pe canalele sociale.

Legea serviciilor digitale este „insuficientă”


Legea privind serviciile digitale s-a dovedit a fi „insuficientă” pentru a rezista în fața platformelor, mai susțin cele două autoare.

Premierul Mette Frederiksen și eurodeputatul Christel Schaldemose au propus „înăsprirea legislației”, inclusiv prin interzicerea design-urilor și reclamelor care le creează minorilor dependență, precum și o notificare obligatorie care să îi informeze pe utilizatori cu privire la timpul petrecut pe platformele online.

(Citiți și: ”Investigație europeană împotriva Meta – se verifică măsurile de protecție a sănătății psihice a copiilor”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: