4 ianuarie, 2016

dan voiculescu dna
Foto: Dan Mihăilescu/ Getty Images

În România, publicarea unei cărți cu valoare științifică poate reduce cu 30 de zile pedeapsa cu închisoarea, dar nimeni nu evaluează aceste lucrări ale “gulerelor albe” care s-au folosit de această portiță oferită de lege, scrie The Guardian.

Articolul din cotidianul britanic începe cu prezentarea cazului dan Voiculescu, omul de afaceri care deține câteva televiziuni și execută o pedeapsă de 10 ani pentru fapte de corupție.

Din august 2014, când a fost condamnat, el a scris deja opt lucrări științifice, o realizare impresionantă, după orice standarde.


Potrivit Administraţiei Penitenciarelor, deținuții au scris 415 lucrări ştiinţifice în 2013, 2014 şi 2015, scrie The Guardian.

În 2012 s-au scris doar şapte astfel de cărţi.

Legea există de foarte mult timp, dar acest abuz de proporții se manifestă doar de câțiva ani, mai precis de când lupta anticorupție a început să obțină în instanță condamnări pe dosarele investigate, a explicat expertul Laura Ștfean pentru The Guardian.

Laura Codruţa Kovesi, procurorul -şef al DNA, este citată și ea în materialul din The Guardian care a înregistrat deja 600 de share-uri: „Nimeni nu verifică valoarea ştiinţifică a lucrărilor sau dacă deţinuţii au timp să scrie aceste cărţi. Oamenii scriu opt, nouă, zece cărţi fără valoare ştiinţifică, dar beneficiază de reducerea pedepsei. Acest lucru afectează indirect lupta împotriva corupţiei”.


Publicația britanică scrie și despre acuzațiile de plagiat aduse unora dintre acești autori penali și amintelte aici cazul lui George Copos, condamnat în dosarul Loteria.

DNA a propus încă din aprilie 2015 schimbarea acestui sistem de recompensare a deţinuţilor, dar de atunci nu s-a schimbat nimic, aşa că este folosit în continuare de deţinuţii “pricepuţi” pentru a fi eliberaţi mai devreme.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: