Impozitul de 1,5% asupra construcțiilor speciale, așa-numita ”taxă pe stâlp”, reintrodusă de guvern luni, prin ”Ordonanța trenuleț” menită să sprijine consolidarea bugetului public, nu se va aplica decât după redactarea normelor și după ce ministrul Finanțelor va avea discuții cu companiile vizate, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la debutul ședinței de Guvern.
”De asemenea, introducerea impozitului pe construcții speciale nu se aplica decât după ce vor fi emise normele și după ce ministrul Finanțelor va avea discuții cu marile companii care vor urma să aibă investiții”, a spus prim-ministrul.
Ulterior, ministrul Finanțelor Tanczos Barna, a anunțat că valoarea impozitului va fi de 1% și că nu se va aplica în primele trei luni din 2025.
O taxă similară a fost introdusă de Guvernul Ponta în 2014 și eliminată în 2017 pentru că ar fi afectat capacitatea companiilor de a realiza investiții. Potrivit unor estimări, cele mai mari companii energetice listate la Bursa de Valori București (BVB) ar putea datora un miliard de lei sub formă de impozit pe construcțiile speciale.
Federaţia Patronală a Energiei (FPE) a atras atenţia luni că această taxă este excesivă şi ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice. De asemenea, acest impozit încalcă prevederile Legii Offshore privind stabilitatea.
„Într-un context economic deja marcat de instabilitate şi lipsă de predictibilitate, această măsură descurajează semnificativ investiţiile în sectoare strategice, de interes naţional şi provoacă firmele să reducă locurile de muncă şi să pună presiune pe preţurile finale suportate de consumatori. Acest impozit va afecta semnificativ contribuabilii care au investit foarte mult şi pe termen lung (dat fiind faptul că impozitul este direct proporţional cu valoarea investiţiilor efectuate). Impozitul, aplicat retroactiv asupra investiţiilor deja realizate, poate duce la scumpiri, reducerea consumului şi creşterea inflaţiei. În lipsa posibilităţii de transferare a costurilor către preţuri finale, companiile vor avea mai puţine resurse pentru dezvoltare, afectând tranziţia energetică şi economia verde. De asemenea, măsura agravează problemele financiare din sector, punând în pericol securitatea energetică şi determinând unele companii să renunţe la investiţii sau chiar să-şi înceteze activitatea, cu impact negativ asupra şomajului şi economiei”, explică reprezentanţii FPE.
(Citește și: ”FPE: ”Taxa pe stâlp” este excesivă şi ar putea avea un impact sever asupra sectoarelor economice strategice”)
***
Un răspuns
Exceptional!
Taxa de stâlp va sustine stufosul aparat guvernamental si Parlamentul suprapopulat!
Minunat!😮