Volkswagen și-a suspendat planurile privind construcția unei fabrici de baterii în Europa de Est, acordând prioritate unei investiții similare în SUA, după ce a estimat că ar putea obține stimulente în valoare de 10 miliarde de euro în baza Legii de reducere a inflației (IRA), transmite Financial Times.
Aceasta prevede subvenții de până la 369 de miliarde de dolari pentru investiții în tehnologii verzi și a generat un conflict deschis cu Europa, care se teme că investitorii ar putea migra de cealaltă parte a Atlanticului.
Cel mai mare producător de automobile din Europa i-a anunțat săptămâna trecut pe oficialii UE că se așteaptă să obțină subvenții și împrumuturi de 9-10 miliarde de euro prin IRA, pe durata de viață a fabricii, potrivit unor persoane care au participat la întâlnire.
(Citește și: ”Primele efecte ale războiului subvențiilor: Tesla prioritizează producția de baterii din SUA”)
VW „așteaptă” să vadă cum va răspunde UE la stimulentele Washingtonului înainte de a continua planurile de construire a unei fabrici în Europa de Est, a declarat o altă sursă.
„Planurile din America de Nord au avansat mai repede decât se aștepta și au devansat luarea unei decizii finale în Europa”, a spus persoana.
IRA a stârnit panică în rândul factorilor de decizie europeni, deoarece industriile de înaltă tehnologie, cum ar fi bateriile, privesc cu interes tot mai ridicat potențiale investiții în SUA, pe măsură ce concurența din China se intensifică.
În Europa lipsesc măsurile concrete
Comisia Europeană, care va publica săptămâna viitoare forma finală a Net Zero Industry Act, parte a răspunsului său la schema ecologică din SUA, încearcă să relaxeze regulile privind ajutorul de stat și reevaluează dacă să distribuie subvenții la nivelul UE. Un prim draft al proiectului, prezentat săptămâna trecută, nu i-a convins pe directorii din industrie.
Un director senior al unui alt producător european de baterii prezent la întâlnirea de săptămâna trecută, care a avut loc la Bruxelles și la care a participat comisarul pentru concurență Margrethe Vestager, a declarat: „Situația arată destul de rău. Au lipsit de măsuri concrete.”
Un alt executiv a spus: „Am fost contactați de multe state americane și toate evidențiază IRA. Când punem cifrele cap la cap, condițiile pe care le oferă sunt mult mai interesante decât condițiile pe care le oferă în Europa.”
VW a precizat că nu s-au luat încă decizii cu privire la locațiile fabricilor sale din America de Nord sau Europa, dar și că s-a angajat la mai multe investiții în Europa. „Dar pentru aceasta avem nevoie de condiții-cadru potrivite. De aceea așteptăm să vedem ce va aduce așa-numitul Pact Verde al UE”, a spus compania.
Și alte companii se uită cu mai mult interes către SUA
Producătorul de baterii Northvolt, care a participat și el la întâlnire, a sugerat că ar putea alege SUA în locul Germaniei drept locație pentru următoarea sa gigafabrică, cu excepția cazului în care Bruxelles-ul oferă un sprijin mai amplu, potrivit surselor FT. Northvolt a estimat că va putea primi peste 8 miliarde de euro subvenții americane pentru o fabrică.
VW face „progrese mult mai rapide” cu planurile fabricii de baterii în America de Nord, comparativ cu Europa, a scris Thomas Schmall, șeful unității de componente VW, pe LinkedIn după ce a participat la întâlnirea de la Bruxelles. Europa riscă să piardă din „miliardele de investiții care vor fi decise în următoarele luni și ani”, a adăugat el, solicitând un program european de ajutor public de stat și prețuri mai mici la energia verde.
Grupul de lobby Transport & Environment a avertizat în această săptămână că mai mult de două treimi din proiectele europene de baterii riscă să fie anulate, amânate sau reduse.
***