Statele Unite sunt din ce în ce mai alarmate de faptul că Turcia și milițiile cu care este aliată se pregătesc pentru o incursiune militară la scară largă în teritoriul sirian controlat de forțele kurde susținute de SUA, transmite Wall Street Journal, care citează oficiali americani.
Nu ar fi prima dată când armata turcă intră în teritoriul sirian pentru a ataca milițiile kurde siriene. Ultima dată s-a întâmplat asta în 2019, într-o perioadă în care rebelii erau aproape să dărâme regimul Assad.
Turcia masează trupe la granița cu Siria, cum a făcut Rusia înainte să invadeze Ucraina
Oficialii au citat o consolidare militară turcă semnificativă în apropiere de Kobani, un oraș cu populație majoritar kurdă situat la granița dintre Siria și Turcia, stârnind temeri legate de un conflict iminent.
Potrivit oficialilor americani, acumularea seamănă cu mișcările turcești observate înaintea invaziei sale din 2019 în nord-estul Siriei. Un oficial american a avertizat că „o operațiune transfrontalieră ar putea fi iminentă”.
Oficialii au subliniat, de asemenea, că o nouă ofensivă turcă ar adânci instabilitatea în regiune.
Kurzii îi cer lui Donald Trump să pună presiune pe Recep Erdogan
Oficialii americani au subliniat desfășurarea de comandouri în uniforme turcești, unități de artilerie și miliții aliate în poziții strategice de-a lungul frontierei.
Ca răspuns la escaladarea situației, Ilham Ahmed, un înalt funcționar din cadrul administrației civile kurde din Siria, a scris o scrisoare președintelui ales Donald Trump, îndemnându-l să facă presiuni asupra președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru a renunța la operațiunea planificată.
Scrisoarea lui Ahmed, obținută de WSJ, afirmă că Turcia urmărește să preia controlul asupra teritoriului kurd înainte de învestirea lui Trump, forțând astfel noua administrație să recunoască autoritatea Ankarei în regiune.
„Dacă Turcia își continuă invazia, consecințele vor fi catastrofale”, se arată în scrisoarea lui Ahmed, care menționează că o astfel de operațiune ar putea strămuta peste 200.000 de civili kurzi și ar amenința comunitățile creștine din zonă.
Scrisoarea face apel la asigurările anterioare ale lui Trump privind sprijinul pentru forțele kurde, amintind de promisiunile sale anterioare că „Statele Unite nu vor abandona kurzii”.
„Conducerea dvs. decisivă poate opri această invazie și poate păstra demnitatea și siguranța celor care au fost aliați fermi în lupta pentru pace și securitate”, se mai arată în scrisoarea lui Ahmed.
Negocierile pentru încetarea focului în Siria, mediate de Statele Unite, au eșuat
WSJ a remarcat în continuare poziția precară a Forțelor Democratice Siriene (SDF), un grup condus de kurzi care lucrează alături de trupele americane pentru a elimina elementele rămase din Statul Islamic.
În timp ce forțele susținute de Turcia înconjoară acum Kobani dinspre est și vest, un purtător de cuvânt al FDS a declarat pentru WSJ că negocierile pentru încetarea focului, mediate de Statele Unite, au eșuat la începutul acestei săptămâni fără niciun acord.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Turcia în încercarea de a reduce tensiunile. Potrivit raportului, Blinken a căutat asigurări din partea lui Erdogan cu privire la limitarea operațiunilor împotriva forțelor kurde, dar nu a reușit să obțină niciun angajament.
(Citește și: ”Antony Blinken merge în Turcia pentru discuţii privind situaţia din Siria”)
***