acțiuni la bursa din SUA care au crescut în ultimii 10 ani

10 decembrie, 2024

Dominanța Statelor Unite asupra piețelor financiare globale a atins niveluri extreme, indicând o bulă de ample proporții, avertizează Ruchir Sharma, președintele Rockefeller International, transmite Fortune.

Într-un articol publicat în Financial Times, expertul a subliniat că investitorii din întreaga lume investesc mai mulți bani ca niciodată într-o singură țară. „Fascinația față de ‘excepționalismul american’ pe piețe a ajuns prea departe,” a avertizat Sharma, autorul cărții „Ce a mers prost cu capitalismul”.

Spre exemplu, companiile americane reprezintă acum 70% din principalul indice bursier global, în creștere de la 30% în anii ’80, în timp ce ponderea economiei americane în PIB-ul global este de doar 27%, a remarcat el.


Desigur, creșterea economică a SUA a fost mai robustă decât în alte regiuni recent, iar companiile americane se numără printre cele mai profitabile. Totuși, Sharma a evidențiat alți indicatori care arată cât de dezechilibrate au devenit piețele, chiar și excluzând boom-ul AI care a dus câteva acțiuni tehnologice americane la niveluri foarte ridicate. Indicele ponderat pe prețuri, în loc de capitalizare de piață, și ajustat pentru giganții tehnologici arată că SUA a depășit restul lumii de peste 4 ori din 2009, a explicat el.

Această performanță nu se limitează doar la acțiuni. Numai în 2024, 1 trilion de dolari în capital străin a fost investit în piețele de datorii din SUA, aproape dublu față de cât a atras zona euro. De asemenea, SUA controlează mai mult de 70% din piața globală pentru capital privat și credit.

În trecut, creșterea SUA antrena și creșterea de la nivel mondial, acum atrage capitalul din alte piețe

„În trecut, inclusiv în anii ’20 exuberanți și în era dotcom, o piață americană în creștere ridica și alte piețe,” a scris Sharma. „Astăzi, o piață americană înfloritoare atrage bani din celelalte piețe.”

Un entuziasm exagerat al pieței poate afecta economia reală, a avertizat el. De exemplu, investitorii care abandonează piețele mai mici pot slăbi monedele locale și forța băncile centrale să crească ratele dobânzii, încetinind acele economii și deteriorându-le fundamentele.


„Discuțiile despre bule în tehnologie sau AI, sau în strategiile de investiții axate pe creștere ascund mama tuturor bulelor din piețele americane,” a adăugat Sharma. „Dominând complet atenția investitorilor globali, America este supraevaluată și supraestimată într-o măsură fără precedent.”

Avertismentul său rezonează cu ceea ce Mohamed El-Erian, consilier economic șef al Allianz, a spus luna trecută, când a declarat pentru Bloomberg TV că trebuie să ne așteptăm la un „zgomot imens” al capitalului străin care se revarsă în SUA.

Restul lumii ar putea avea mai multe dificultăți să facă față unei perioade de creștere economică mai rapidă și inflație mai mare, adăugând un avantaj relativ pentru SUA, a prezis el.

„Aceasta este o perioadă în care dominația SUA asupra sistemului global va crește, atât din motive pozitive, cât și din motive negative, pe termen scurt,” a spus El-Erian.

Investitorul în „lebede negre” Mark Spitznagel, cofondator și director de investiții al fondului de hedging Universa Investments, avertizează de ceva timp despre o bulă.

Anul trecut, el a declarat că „cea mai mare bulă de credit din istoria umană” era pe cale să explodeze și a repetat acest lucru în iunie. În septembrie, el a spus că piețele au intrat deja în teritoriu de lebede negre.

După creșteri masive ale acțiunilor în 2023 și anul acesta, Wall Street se așteaptă ca vremurile bune să continue și în 2025. Bank of America prognozează că S&P 500 va ajunge la 6.666 până la sfârșitul anului viitor, iar CFRA vede un nivel de 6.585, ambele indicând o creștere de aproximativ 8%. Guru-ul pieței Ed Yardeni are un obiectiv de 7.000, ceea ce ar însemna o creștere de 15%.

(Citește și: ”Statele din regiune cumpără masiv aur – Polonia, al doilea cel mai mare cumpărător de aur din lume. România își menține rezerva la 103,6 tone”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: