30 noiembrie, 2017

Guvernul actual aplică în prezent exact reţeta eşecului economic patentată de Călin Popescu Tăriceanu în anii 2007-2008, prin rate mari de deficit bugetar şi consum în creştere, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan (FOTO).

„Vedem deficit în creştere, în ciuda creşterii economice înalte. Guvernul actual aplică exact reţeta eşecului economic patentată de Călin Popescu Tăriceanu în anii 2007-2008 (…) Ne aflăm acum exact pe drumul pe care ne-am aflat în anii 2007-2008, ni s-a părut că ne merge bine, dar am intrat frontal în viitoarea criză deoarece în loc să investim, să ne întărim economia, să atragem investitori, să îmbunătăţim competitivitatea, băgăm toţi banii în consum”, a declarat Siegfried Mureşan, citat de Agerpres.

Totodată, „investiţiile străine directe scad, crearea de locuri de muncă nu este accelerată, deficitul creşte, asta înseamnă în cuvinte simple că după ce acest guvern nu va mai fi în funcţie, românii vor fi lăsaţi cu mai multă datorie publică în spinare şi cine va trebui să o plătească? Tot oamenii, prin taxe şi impozite crescute”, a  mai spus Siegfried Mureşan, într-o declaraţie la Bruxelles pentru jurnaliştii români.


Europarlamentarul Siegfried Mureșan  este şi negociatorul-şef al Parlamentului European pentru bugetul UE în 2018 și a ţinut să avertizeze că o depăşire a pragului de deficit bugetar de 3% în România va reprezenta „un semn de proastă purtare”,  de care vor ţine seama şi investitorii internaţionali, pe lângă faptul că din partea Comisiei Europene se va începe procedura de sancţionare a României.

Consecinţele unui deficit peste 3% ar putea fi următoarele, potrivit sursei citate:

  • Comisia Europeană va începe o procedură împotriva României şi este un semn de proastă purtare pentru toţi investitorii internaţionali.
  • Investitorii internaţionali vor oferi de acum credite României la o rată a dobânzii mai mare, adică „fiecare român va trebui să plătească mai mult pentru ca statul să se poată împrumuta”.
  • Creditarea spre economie va deveni mai scumpă

Lucrurile ar trebui făcute „exact invers” (…) Aceste vremuri economice bune ştim cu toţii că se vor termina la un moment dat, iar cei care nu spun aceste lucruri oamenilor nu sunt sinceri. Folosiţi aceste vremuri pentru a consolida bugetul, a-l reforma, gestionaţi banul public cu atenţie, cu cumpătare, nu lăsaţi oamenii cu mai multă datorie în spinare la sfârşitul celor 4 ani de guvernare”, propune europarlamentarul.

În schimb, Guvernul actual construieşte într-un mod netransparent proiectul de buget pentru anul următor.


„Nu am ştiut dimineaţă (miercuri) dacă Guvernul va prezenta astăzi sau nu un proiect de buget. Vicepremierul (Marcel Ciolacu) ne-a spus ieri că mai degrabă săptămâna viitoare, nu ştim când vor avea loc dezbaterile în Parlament, totul se întâmplă în mod netransparent”, spune Siegfried Mureşan.

Eurodeputatul a mai arătat că în cadrul Parlamentului European a fost începută munca pentru bugetul UE în 2018 încă din luna ianuarie a acestui an, fiind aproape finalizată acum, la sfârşitul lunii noiembrie, după un îndelungat efort de consultare cu toţi actorii implicaţi.

Deficitul bugetului general consolidat a coborât la 6,6 miliarde de lei (0,79% din produsul intern brut) după primele 10 luni ale acestui an, de la 6,8 miliarde de lei (0,81% din PIB) în primele nouă luni, informează Ministerul Finanţelor Publice.

Faţă de primele 10 luni din 2016, deficitul bugetului general consolidat a crescut de cinci ori, de la 1,3 miliarde de lei (0,17% din PIB) în perioada ianuarie – octombrie 2016 la 6,6 miliarde de lei.

Pentru întregul an, ţinta de deficit bugetar este de 2,96% din PIB.

Conform previziunilor economice de toamnă publicate de Comisia Europeană, deficitul public ar urma să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze şi mai mult, până la 3,9% din PIB, şi să ajungă la 4,1% în 2019.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a trimis un comunicat potrivit căruia România nu a luat măsuri eficiente în urma recomandării Consiliului din luna iunie şi, în consecinţă, propune Consiliului European să adopte o versiune revizuită a recomandării adresate ţării pentru a-şi corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu.

În data de 16 iunie 2017, Consiliul a adresat României o recomandare potrivit căreia ritmul nominal de creştere a cheltuielilor guvernamentale primare să nu depăşească 3,3% în 2017, corespunzător unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB, în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative (SDP – Significant Deviation Procedure).

Acum, Executivul comunitar arată că România urmează o politică fiscală prociclică pe fondul unei creşteri economice puternice. De aceea, în absenţa unor măsuri eficace din partea ţării,„Comisia propune o recomandare revizuită privind o ajustare structurală anuală de cel puţin 0,8% din PIB în 2018”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: