Trei dintre indicatorii monitorizați de Comisia Europeană, în cadrul mecanismului de alertă, prin care se urmărește descoperirea timpurie a unor dezechilibre macroeconomice, respectiv soldul contului curent, poziția investițională internațională netă și creșterea costului unitar nominal al muncii depășesc, în cazul României, limitele stabilite de executivul european, reiese din documentele semestrului european, publicate marți.
”Preocupările privind sustenabilitatea externă s-au agravat și mai mult. Deficitul de cont curent a crescut la 7,3% din PIB în 2021 și se preconizează o nouă deteriorare pentru 2022. Poziția investițională internațională netă (NIIP) s-a îmbunătățit oarecum la -47,2% din PIB în 2021, pe seama creșterii puternice a PIB-ului nominal și a unor efecte pozitive ale evaluării și se estimează că se va îmbunătăți și în 2022, dar va scădea din nou în 2023”, se arată în analiza Comisiei.
Preocupările legate de competitivitatea forței de muncă, prin prisma costurilor acesteia, care existau și înainte de pandemia COVID-19, au deveni mai presante.
Costurile nominale unitare ale forței de muncă au crescut ușor în 2021 și se estimează că vor crește mai mult în 2022 și după, în contextul inflației ridicate, al deficitului de forță de muncă și al creșterilor puternice ale salariilor nominale, avertizează specialiștii Comisiei.
Riscurile legate de datoria guvernamentală sunt în creștere.
Deficitul public s-a îmbunătățit, dar rămâne ridicat, la 7,1% din PIB în 2021.
Datoria guvernamentală a crescut la 48,9% din PIB în 2021 și se estimează că va scădea ușor în acest an și anul viitor, dar aceasta continuă să depășească în mare măsură nivelurile pre-COVID.
”Randamentele obligațiunilor suverane sunt printre cele mai ridicate din UE. Riscurile valutare sunt mari, aproximativ jumătate din datoria guvernamentală centrală fiind exprimată în valute străine și aproximativ jumătate din datoria publică fiind deținută de nerezidenți la sfârșitul anului 2021. Riscurile de sustenabilitate fiscală sunt mari pe termen mediu și pe termen lung”, avertizează documentul.
Pe de altă parte, sectorul bancar și piața imobiliară se mențin robuste, notează specialiștii.
***