26 septembrie, 2022

România trebuie să implementeze politici care vizează consolidarea fiscală pe termen mediu, pentru a putea reconstrui bufferele publice, trebuie să protejeze sustenabilitatea fiscală și să reducă dezechilibrele externe, reiese din concluziile transmise de comitetul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) în urma consultărilor cu autoritățile de la București, în baza articolului IV.

”Directorii (FMI, n.r.) au subliniat importanța implementării unor politici macroeconomice prudente care să susțină stabilitatea macroeconomică și a redinamizării reformelor structurale pentru a stimula creșterea economică”, se arată în comunicatul Fondului.

Conform evaluărilor delegației FMI, economia României ar urma să înregistreze un ritm de creștere de 4,8% din PIB în 2022, ritm în scădere față de avansul PIB de 5,9% din 2021, principalul motor fiind consumul intern.


Rata medie a inflației din acest an ar urma să fie de 13%, iar din 2023 de 10%.

Prețurile energiei și alimentelor vor menține însă inflația la un nivel ridicat până la sfârșitul anului viitor. Experții internaționali se așteaptă și la o ușoară corecție a deficitului bugetar, pe fondul veniturilor publice în creștere.

Deficitul de cont curent se va menține ridicat, la 7,7% din PIB în acest an, dar revenirea investițiilor străine directe, precum și fondurile europene pentru reforme din cadrul PNRR oferă perspective pozitive pe termen mediu.

Specialiștii FMI au subliniat totodată că actualele plafonări ale prețurilor energiei ar trebui să fie temporare, viitoare măsuri fiind preferabil să fie direcționate doar către consumatorii vulnerabili.


Pentru a ajuta la îmbunătățirea finanțelor publice pe termen mediu și pentru a asigura predictibilitatea, directorii FMI au recomandat reforme în domeniul asigurărilor sociale (pensii) și la nivelul salariilor din sectorul public. „Deși au salutat măsurile fiscale recente, aceștia au încurajat autoritățile să ia în considerare o reformă mai ambițioasă a impozitului pe venitul persoanelor fizice și îmbunătățiri ale eficienței colectării taxei pe valoarea adăugată”, se arată în comunicat.

În ceea ce privește politica monetară, aceasta trebuie să rămână ”agilă” pentru a sprijini ancorarea așteptărilor inflaționiste către ținta Băncii Naționale a României (BNR), de 2%.

”Remarcând slăbirea competitivității externe și creșterea deficitului de cont curent, directorii au încurajat trecerea treptată către un curs de schimb mai flexibil care, împreună cu consolidarea fiscală, ar ajuta la abordarea dezechilibrelor externe și la absorbția potențialelor șocuri externe viitoare”, se mai arată în document.

În conformitate cu articolul IV din Statutul FMI, experții fondului poartă regulat discuții bilaterale cu membrii guvernului. O echipă tehnică vizitează țara, colectează informații economice și financiare și discută cu oficialii de la Palatul Victoria evoluțiile și politicile economice ale țării.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: