Chestorul Cătălin Ioniţă (foto), șeful Direcției Generale Anticorupție, din cadrul MAI, a obținut în instanţă plata retroactivă a sporului pentru titlul de doctor. Victoria împotriva MAI vine însă exact în momentul în care lucrarea sa de doctorat, suspectată de plagiat aproape integral, este verificată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Cătălin Ioniţă şi-a obţinut doctoratul în 2014, cu lucrarea „Criminogeneza infracţiunilor cibernetice”, despre care Press One a scris că este „plagiată integral, de la primul până la ultimul rând”
Chiar și introducerea lucrării, care se numeşte Argument, exact ca textul din debutul volumului „Criminalitatea informatică” (de Tudor Amza şi de Cosmin Petronel Amza, apărut în 2003 la editura Lumina Lex din Bucureşti) − text pe care chestorul Ioniţă îl copiază cuvânt cu cuvânt, conform sursei citate.
În 2016, chestorul a dat angajatorul în judecată pentru că nu a beneficiat doi ani de sporul de doctorat, un spor consistent, de 15% din brutul soldei lunare, la vremea respectivă.
Cătălin Ioniță a câştigat definitiv la Curtea de Apel Bucureşti, iar banii trebuie să-i fie plătiți retroactiv.
Într-o discuție cu News.ro, chestorul preciza că a făcut lucrarea dintr-o convingere personală, nu pentru titlu, şi că nu a urmărit să beneficieze de bani. „Orium, suma pe care o primesc pentru titlul de doctor nu cred că va acoperi vreodată munca şi absenţa mea din familie”, a spus Cătălin Ioniţă.
Suma îi va fi însă cerută înapoi, dacă CNATDCU va da verdict de plagiat, fiindcă va reprezenta foloase necuvenite.
Acuzat de corupție, șef la Direcția Anticorupție
Chestorul a ocupat și funcția de șef al Poliției Române, din care a demisionat anul trecut, după ce a fost pus sub urmărire penală într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. A doua zi după ce procurorii i-au prezentat învinuirile, el s-a întors la conducerea DGA, din MAI.
MAI a explicat la vremea respectivă, printr-un comunicat, că el a revenit pe funcţia câştigată prin concurs, potrivit legii, respectiv director general al Direcţiei Generale Anticorupţie.
Chestorul este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţii, în formă continuată.
Faptele de care este acuzat, descrise de DNA:
1. Suspectul Ioniță Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 – 2010 când îndeplinea funcția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1 București, a pretins de la suspecta Dinu Petruța (persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popești-Leordeni, județul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4 hectare din suprafața respectivă, promițând în schimb că îi va determina pe funcționarii publici cu atribuții în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie.
În aceste împrejurări, suspecta Dinu Petruța a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren suspectului Ioniță Alexandru-Cătălin.Ca urmare a demersurilor făcute de suspect, la data de 03 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a județului Ilfov a emis titlul de proprietate în favoarea suspectei Dinu Petruța și a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare.
Ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafață suspectului Ioniță Alexandru-Cătălin și unei alte persoane din familia acestuia.
Conform înțelegerii anterioare, cumpărătorii au achitat doar prețul de 70.000 de euro pentru suprafața de 14 hectare (prețul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.
2. În declarațiile de avere din perioada 2015 – 2018, suspectul Ioniță Alexandru-Cătălin a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la terenul în cauză, de fiecare dată menționând doar o suprafață de 18.174 m2 (1,8 hectare), adică 10% din suprafața reală dobândită.