26 aprilie, 2020

România se confruntă cu o secetă severă în acest an, circa 2,9 milioane de hectare de culturi însămânțate în toamnă fiind afectate, a precizat sâmbătă Adrian Oros, ministrul Agriculturii, la Digi24, adăugând că ministerul îi va despăgubi pe proprietarii culturilor de grâne.

”Din păcate, traversăm o secetă cu care România nu s-a mai întâlnit de foarte mulți ani, și care se suprapune crizei provocate de coronavirus”, a comentat ministrul.

Cel mai mare deficit de apă este înregistrat în terenurile din Dobrogea și Moldova. Cele mai mari pagube le vor avea proprietarii culturilor de grâu, orz, secară, rapiță, porumb etc.


Cei care vor fi afectați de secetă vor fi despăgubiți, a mai spus ministrul Oros.

”Fermierii să anunțe autoritățile locale, vor fi trimiși repezentanți ai comitetelor pentru situații de urgență, se va face evaluare în teren, iar noi vom aloca despăgubiri”, a transmis ministrul.

Ministrul a ținut să precizeze că nu există motiv de panică în rândul populației, pentru că există stocuri suficiente de grâne care să asigure necesarul de consum al României. Acest lucru nu înseamnă însă că nu vor exista efecte negative în economie.

(Citiți și: ”După epidemie, secetă: 3 milioane ha, deja afectate. Doar 20% din terenurile agricole sunt irigate)

Evident că această secetă va avea efecte în economie și în întreg lanțul agricol, un impact negativ pe care cetățenii îl vor resimți la rafturi/prețuri. Nu există însă pericolul să rămânem fără alimentele de bază, pentru că există stocuri suficiente iar ceea ce se produce acoperă necesarul de consum din țară”, a comentat Oros.


România consumă anual aproximativ 2 milioane de tone de grâu și 7 milioane de tone de porumb.

Seceta va duce la o pierdere de 50% a producției anuale, ceea ce înseamnă că necesarul de consum va rămâne acoperit, mai ales că între timp au fost  achiziționate stocuri mari de grâne de la producători, și se caută soluții pentru stocuri și la producători privați. În același timp, există stocuri semnificative și la produse de bază, precum cărnuri, lactate etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: