13 iulie, 2018

KazMunayGaz International NV (KMGI, fostul Rompetrol Group) își reînnoiește promisiunea că ar urma să înfiinţeze fondul de investiţii proiectat acum cinci ani, în virtutea memorandumului încheiat cu Guvernul Român, pentru stingerea litigiului privind datoriile istorice ale grupului.

De data aceasta, promisiunea ar urma să fie îndeplinită cel mai târziu anul viitor, potrivit Reuters.

De asemenea, KMGI a anunţat că intenţionează în continuare să răscumpere de la statul român pachetul de 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cedat Ministerului Energiei, potrivit aceluiaşi memorandum.


Reînnoirea promisiunilor kazahe survine după ce KazMunayGas s-a văzut nevoită să recunoască eșecul tranzacției prin care ar fi vândut chinezilor de la CEFC China Energy Company Ltd. pachetul majoritar (51%) din acţiunile KMGI.

Tranzacția ar fi pasat noului acționar majoritar obligațiile ce decurg din memorandumul semnat în 2016.

KMGI susține că memorandumul privind stingerea datoriei ar fi încă în vigoare.

„Memorandumul din 2013 este încă în vigoare. Lucrările pentru înfiinţarea unui fond comun de investiţii şi achiziţionarea acţiunile de la Guvernul României sunt în derulare”, au răspuns prin email reprezentanţii KMGI la întrebările Reuters.


Pe de altă parte, în noiembrie anul trecut, „Guvernul României a comunicat KazMunaiGaz că, pentru a putea discuta o nouă prelungire a prevederilor Memorandumului încheiat în urmă 4 ani, trebuie să fie îndeplinite două condiții: achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție”, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din 9 noiembrie 2017.

(Citiți și: Saga Rompetrol, capitolul despre bani: Guvernul cere plata datoriei istorice KazMunaiGaz și soluționarea dosarului în justiție)

Istorie

Ar fi fost a 16-a prelungire a valabilităţii înţelegerii, în virtutea căreia Guvernul Român s-a văzut obligat să accepte pachetul de acţiuni RRC pentru 200 de miliarde de euro şi proiectul controversat al unui fond de investiţii înființat de compania kazahă, în schimbul stingerii datoriei istorice a Rompetrol Group.

Dosarul penal „Rompetrol II”, la care făcea referire comunicatul citat vizează cercetarea a patru foşti miniştri care au supervizat transformarea în obligaţiuni corporatiste a datoriilor grupului faţă de stat.

Au fost impuse sechestre de aproximativ trei miliarde de lei pe acţiunile RRC şi pe conturile unor persoane fizice.

În anul 2013, KazMunayGas şi statul român au convenit că grupul kazah va achiziţiona un pachet suplimentar de 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare pentru 200 milioane de dolari şi va înfiinţa un fond de investiţii cu un capital de 150 milioane de dolari şi active în valoare de până la un miliard de dolari.

KazMunayGas deţine deja 54,63% din acţiunile Rompetrol Rafinare, prin subsidiara KMG International NV, fostul The Rompetrol Group, înființat de omul de afaceri Dinu Patriciu, pentru controlul operațiunilor Rompetrol. Guvernul României deţine un pachet de 44,68%.

Din grup fac parte Rompetrol Rafinare S.A. (rafinăriile Petromidia şi Vega precum şi Rompetrol Petrochemicals). Datoria către buget a Rompetrol de 600 de milioane de dolari a fost convertită în obligaţiuni acum 15 ani. O parte a fost plătită şi şi altă parte convertită în acţiuni şi apoi anulată prin memorandumul în cauză.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: