12 noiembrie, 2017

Prelungirea Memorandumului dintre  Statul Român cu KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, va fi discutată doar după achitarea datoriei istorice a companiei faţă de stat şi după soluţionarea cauzei de către justiţie, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Ministerul Energiei spune că Guvernul a informat grupul kazah de decizia luată după o întâlnire, joi, a premierului Mihai Tudose cu o delegaţie a KazMunaiGaz, proprietarii grupului Rompetrol şi cu cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMG International (KMGI).

„În cadrul întâlnirii, la care au participat şi miniştrii Energiei, Economiei şi Finanţelor s-a discutat despre viitorul Memorandumului semnat în 2013 între statul român şi compania KMG. În urma discuţiei, Guvernul României a comunicat KazMunaiGaz că pentru a putea discuta o nouă prelungire a prevederilor Memorandumului încheiat în urmă cu 4 ani, trebuie să fie îndeplinite două condiţii:

  • achitarea datoriei istorice a companiei faţă de statul român şi
  • soluţionarea cauzei de către justiţie”, se menţionează în comunicat.

Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două condiţii trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înţelegerea din 2013, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte al KazMunaiGaz, a declarat vineri că a primit confirmarea de la reprezentanţii Guvernului că, „lucrurile vor fi accelarate şi vom vedea soluţii rapide” în privinţa -memorandumului.

Memorandumul expiră la 31 decembrie 2017, după ce a fost prelungit de mai multe ori și prevede:

  • vânzarea de către stat a unei participaţii de 26% din Rompetrol Rafinare, pe care KMGI s-a angajat să o achiziţioneze cu 200 de milioane de dolari
  • înfiinţarea unui fond comun de investiţii în domeniul energiei în valoare de un miliard de dolari, ale cărei detalii încă nu sunt clare.

Condițiile privatizării Rompetrol Rafinare, respectiv memorandumul privind plata datoriei Rompetrol către stat, transformată inițial (2003) în obligațiuni, a atras atenția DIICOT, care a deschis două dosare penale și a pus un sechestru de 600 de milioane de euro pe activele rafinariei de la Petromidia pe benzinăriile companiei.


Azamat Zhangulov a spus, vineri, că partea kazahă își păstrează angajamentele, dar că un calendar privind implementarea Memorandumului urmeză să vină de la Ministerul Energiei într-o săptămână sau două.

 

Istorie

1998 – FPS îi vinde lui Dinu Patriciu rafinăria Rompetrol pentru 50,5 milioane dolari. Rompetrol se angaja sa preia datoriile către stat ale combinatului petrochimic, în valoare de 340 de milioane de dolari, şi să investească alte 225 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei.

2003 – Guvernul Năstase reglementează subscrierea integrală de către statul român a tututor obligaţiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) rezultate din conversia unei creanţe a rafinăriei Petromidia, în valoare totală de 760 de milioane de dolari.

Statul, prin MFP, a subscris obligaţiuni emise de S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa în valoare totală de 2.177.699.871,86 lei, prin anularea obligaţiilor bugetare reprezentând taxa pe valoarea adăugată, accize, contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, precum şi majorările de întârziere, dobânzile, penalităţile şi penalităţile de întârziere – datorate şi neachitate de către S.C. Rompetrol Rafinare S.A. Constanţa. Scadenţa pentru răscumpărarea obligaţiunilor fusese stabilită pentru 30 septembrie 2010, dată la care AGEA Rompetrol rafinare a decis majorarea capitalului societăţii cu 1,971 miliarde de lei.

2007 – Dinu Patriciu vinde afacerea companiei KazMunaiGaz, pentru 2,7 miliarde de dolari.
Guvernul a aprobat în mai 2013, prin proiect de lege, Memorandumul de Înţelegere dintre statul român şi The Rompetrol Group N.V. (TRG), semnat la Bucureşti la 15 februarie acelaşi an, potrivit căruia TRG va cumpăra de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) 26,6969% din acţiunile emise de Rompetrol Rafinare în schimbul a 200 milioane de dolari.
175 milioane de dolari reprezenta preţul acţiunilor de vânzare, iar 25 de milioane de dolari prima convenită de părţi pentru dobândirea, de către TRG, a majorităţii absolute de vot în RRC (Rompetrol Rafinare-Petromidia – n.r.).

Statul român urma să îşi menţină o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de 3 ani, „iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de privatizare pentru vânzarea acesteia”, detalia atunci Biroul de presă al Guvernului.

După expirarea perioadei de interdicţie de vânzare a pachetului de 18%, OPSPI avea dreptul de a dispune de acţiunile rămase în totalitate sau în parte, iar TRG avea în continuare drept de preferinţă la cumpărarea acestora.

Documentul mai prevedea constituirea unui fond de investiţii de 1 miliard de dolari cu o participare a statului roman sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Potrivit Memorandumului, The Rompetrol Group (80%) şi Statul Român (20%) vor constitui un Fond având ca obiect realizarea de investiţii în proiecte energetice în România.

Acţiunile in instanţă iniţiate de Ministerul Finanţelor Publice au fost respinse, iar cererea de anulare a conversiei obligaţiunilor nerăscumpărate în acţiuni RRC în baza prevederilor OUG nr. 118 aprobată prin Legea nr. 89/2005 a fost respinsă de către Tribunalul Constanţa, prin hotărâre definitivă şi executorie.

Totodată, cererea The Rompetrol Group ca România să fie obligată la plata de daune în sumă totală de 185,385 milioane dolari a fost respinsă, prin hotărârea arbitrală a Curţii de arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din Washington.

Potrivit Hotărârii, a fost respinsă atât cererea pentru daune materiale, în valoare de 139,385 milioane de dolari, cât şi cererea de daune morale, în valoare de 46 milioane dolari. Tribunalul arbitral a ajuns la concluzia că dovezile prezentate de reclamant nu susţin cerea pentru constatarea unei campanii de hărţuire organizate de statul român, se arăta într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

2016 – China Energy Company Limited (CEFC) a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al KMG International, noua denumire a vechiului Grup Rompetrol.

CEFC s-a angajat să investească circa 3 miliarde de dolari în următorii cinci-zece ani în România, iar KazMunaiGaz, să aducă circa 125 de milioane de tone ţiţei la rafinăria Petromidia în următorii 15 ani.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: