Producția de gaze naturale a companiei de stat Romgaz (SNG), cel mai mare producător din România, a crescut în 2024 cu 3,64%, comparativ cu 2023, la 4,96 milioane de metri cubi de gaze, potrivit raportului operațional preliminar al companiei, remis operatorului bursei locale.
Producția Romgaz reprezintă mai bine de jumătate din producția autohtonă de gaze naturale, restul fiind acoperit de OMV Petrom. Petrom cunoaște un declin mai prelungit al producției, cu un minus de 2,8% în 2024, la o medie de 109 mii barili echivalent petrol pe zi (boe/zi), de la o medie de 119 mii boe/zi în 2023, când producția de gaze a scăzut cu 5,2%.
Totodată, valorificările de gaze (vânzările) ale Romgaz au crescut mai puțin ca producția, cu un plus de doar 1,03%, la 4,571 milioane de metri cubi.
Declin substanțial pe partea de producere de energie electrică, în ultimii ani, pentru Romgaz
În 2023, producția Romgaz a scăzut cu 3% ca urmare a declinului natural și gradului ridicat al maturității zăcămintelor. Creșterea de anul trecut a venit cel mai probabil ca urmare a investițiilor recente. De exemplu, zăcământul Caragele a ajuns să reprezinte între 5 și 7% din totalul producției la nivelul Romgaz în ultimii ani, ceea ce situează Caragele în topul zăcămintelor productive din portofoliul companiei.
De asemenea, producția de energie electrică a companiei de stat a scăzut în ritm anual cu 8,55% în 2024, la 880,3 GWh de la 962,6 GWh în 2023, an în care producția de energie electrică a suferit o altă scădere, de 13,3% față de cea de peste 1,1 TWh din 2022.
Volumele extrase din depozitele operate de filiala Depogaz au fost în 2024 de 2,1 miliarde de metri cubi, în creștere cu 20,7%, iar volumele înmagazinate au fost de 1,58 miliarde de metri cubi, cu 17,1% mai mici.
Neptun Deep va majora producția celor celor două mari firme din sectorul local de gaze
OMV Petrom şi producătorul de stat Romgaz, care deţin proiectul Neptun Deep în proporţii egale, au aprobat proiectul în 2023. Producţia de pe platou va fi de aproximativ 8 bcm anual timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producţia de gaze a României.
Producătorii plănuiesc să vândă gazele separat, dar, conform unei legi româneşti, guvernul va avea un drept de preempţiune la gazele extrase din proiect. Producătorii de gaze au spus că există un potenţial uriaş pentru descoperiri ulterioare în apele teritoriale ale României în Marea Neagră, unde ţara are rezerve de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi, care promit să ajute la diversificarea ofertei în regiune.
(Citește și: ”Primul acord de furnizare gaze din Neptun Deep: OMV – Uniper Germania”)
***