O echipă de inspectori din Ministerul Agriculturii va merge în Belgia pentru a cumpăra produse ce vor fi comparate cu cele vândute în România, a anunțat ministrul Petre Daea.
Deplasarea are loc la patru luni după izbucnirea scandalului privind standardele de calitate inferioară folosite de marile companii în cazul produselor alimentare comercializate în Europa de Est.
Spre deosebire de România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia și Bulgaria au colectat deja produsele din Vest pe care și-au propus să le analizeze comparativ cu cele din hipermarketurile lor.
Scandalul a izbucnit în februarie, iar oficialii români au reacționat diferit de restul statelor din Europa Centrală și de Est și au trimis scrisori pentru a cere acordul miniştrilor Agriculturii din Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Franţa, în vederea prelevării unor probe din alimentele vândute în magazinele din aceste țări.
Primul răspuns a venit din Belgia, abia la patru luni de la solicitare :
„Pleacă o echipă în Belgia și împreună cu specialiștii din Belgia și cu ajutorul ministrului Agriculturii din Belgia să preleveze probe de acolo, în așa fel încât să se poată face comparația”, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
De altfel, Ministerul Agriculturii încă lucrează la definitivarea listei de alimente. Potrivit Digi24, vor fi aduse produse precum ciocolata, crema de brânză şi conservele de peşte.
În așteptarea alimentelor din străinătate, inspectorii români au verificat conformitatea etichetelor – dacă ingredientele de pe etichetă se regăsesc în produse și respectă cantitățile declarate.
Din cele 175 de probe din carne, peşte, legume, fructe, miere şi lactate, o singură probă a fost neconformă – un lot de miere produsă în Franţa.
Grupul de la Vișegrad cere standarde unice la alimente
Grupul Vișegrad — Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia — a solicitat Uniunii Europene să acționeze împotriva marilor companii alimentare care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate vânzării în statele mai sărace.
Asociațiile pentru protecția consumatorilor și Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale și de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania și Austria.
Practica este permisă în prezent deoarece UE solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj.