17 mai, 2013

România, alături de alte 4 state din UE, propune îngheţarea regimului fiscal pentru producătorii de oțel din Uniunea Europeană, precum și evaluarea costurilor de producţie pentru recuperarea cheltuielilor, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Propunerile se fac prin Planul de acţiuni pentru industria siderurgică europeană, care va fi elaborat de România, Franţa, Belgia, Polonia și Luxemburg, până la jumătatea lunii iunie, a precizat Vosganian, într-o conferință de presă.

”Ca ţări producătoare, am propus îngheţarea regimului fiscal, adică asumarea tuturor statelor că nu vor lua de măsuri fiscale care să conducă la creşterea impozitării industriei siderurgice. Vom face o structură a costurilor în UE şi vom evalua costurile în ţările terţe, corelate cu cheltuielile de mediu şi pentru energia regenerabilă. Când exportăm în ţări terţe fierul vechi, trebuie să recuperăm costurile pe care le-am încorporat în aceste produse. E normal ca ţara care exportă fier vechi să îşi recupereze cheltuielile”, a explicat Vosganian.


El a arătat că pentru aceste măsuri este nevoie de consens la nivel european, Unele România fiind în imposibilitatea de a aplica unilateral anumite soluții privind regimul vamal și fiscalitatea.

Potrivit ministrului economiei, statele încearcă astfel să protejeze competitivitatea în UE.

”Ţările propun să existe un preţ minim atât la export, cât şi la import. La export să aibă în vedere costurile înglobate în producerea materialului iar la import să aibă în vedere costurile din Uniunea Europeană. Dacă Uniunea Europeană obligă ca fiecare instalaţie să aibă, spre exemplu, anumite filtre şi măreşte costurile, când primim produse din exterior, se va analiza ciclul de viaţă şi se vor calcula şi costurile”, a explicat Varujan Vosganian.

De asemenea, România urmărește flexibilizarea acordării ajutoarelor de stat, dar statele scandinave şi cele anglosaxone se opun.


România mai propune și instituirea unei etichete energetice pentru corelarea între materia primă şi produsul final.

În plus, dacă planul va fi adoptat, la toate actele normative naționale, pe lângă impactul bugetar, va trebui făcut și un studiu al impactului asupra industriei.

Planul de acţiune va trebui adoptat la nivelul miniștrilor de industrie din statele membre ale UE, precum și de Comisia Europeană.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut kjoi, la Bruxelles, o întâlnire cu comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani.

”Am subliniat din nou necesitatea alcătuirii unei politici industriale comune în Europa. Peste câteva săptămâni voi prezenta documentul final. Programul de susţinere este ambiţios şi merge de la evaluarea impactului fiecărui act normativ, până la evaluarea costului cu energia, reglementări privind exportul de fier vechi, reducerea evaziunii fiscale şi forţa de muncă”, a mai spus Varujan Vosganian.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: