fbpx

15 ianuarie, 2025

Producția industrială a scăzut în România în noiembrie cu 0,6% (lună/lună) și cu 1.3% (an/an). În primele 11 luni, industria a scăzut cu 1,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pe marile grupe, industria extractivă a scăzut cu 5% (lună/lună) și cu 3,4% (an/an), ramura prelucrătoare a scăzut cu 0,7% (l/l) și cu 1,2% (an/an), în timp ce producția de energie a crescut cu 2,4% dar a scăzut cu 2,2% (an/an).

Majorarea salariilor minime lovesc în activitatea de lohn

Sectoarele care au fost afectate de recentele creșteri ale salariului minim, cum ar fi textilele și confecțiile, unde predomină producția în sistem lohn, au scăzut brusc în noiembrie, constată analiștii de la Erste Bank. Pozitiv este că unele sectoare cu o tehnologie medie și înaltă, cum ar fi echipamente electrice, mașini și utilaje au crescut în termeni anuali.


Prognoza pentru producția industrială în 2025 este de ușoară creștere, de 1,1%, ajutată și de o revenire modestă a creșterii economice în zona euro. Conform sondajelor, tabloul pentru industria prelucrătoare românască este sumbru, cu o redresare în ritm lent.

Industria prelucrătoare din ultimele 12 luni este cu 5,4% sub nivelul din perioada similară dinainte de pandemie. Contagiunea provocată de scăderea industriei din Germania afectează și producția din fabricile românești, având în vedere dependența de cererea de pe piețele externe.

Indicle PMI BCR România Manufacturing a încheiat anul 2024 la un minim istoric. Cererea redusă produsă de o combinație de factori printre care instabilitatea politică, constrângeri bugetare ale clienților și un interes mai scăzut al consumatorilor sunt principalele problemele semnalate în contextul scăderii numărului de comenzi noi. Mediul de afaceri global nu este încurajator pentru exporturile industriale românești.

Industria din zona euro încheie anul în teritoriu negativ

Producția industrială din zona euro a crescut conform așteptărilor în noiembrie, dar nu suficient pentru a anula scăderile anterioare și este puțin probabil ca noile cifre să semnaleze vreo redresare majoră pentru un sector aflat în al doilea an de recesiune, arată datele publicat miercuri de Eurostat.

Producția industrială din cele 20 de țări care folosesc moneda unică a crescut cu 0,2% în noiembrie, după o creștere similară în octombrie, în principal datorită producției mai mari de energie și bunuri de folosință îndelungată.


Dar, în comparație cu aceași lună din 2023, producția industrială a scăzut cu 1,9% și a rămas cu mult sub nivelul dinainte de pandemie.

Marile economii europene au scăzut în 2024

Industria a fost într-o recesiune profundă, deoarece costurile în creștere ale energiei, cererea slabă din Asia, concurența mai ieftină și incapacitatea sectorului auto din Germania de a se adapta la modelele de consum în schimbare, afectează vânzările.

Cifrele slabe ale comenzilor noi, în special din Germania, sugerează că nu se vede o redresare semnificativă în viitorul apropiat, chiar dacă s-ar ajunge la un nivel minim, ar mai fi loc de scădere.

Pentru Germania, 2024 va fi al doilea an de scădere a producției industriale iar la nivelul zonei euro, avansul economic va fi mult sub 1%.

Comparativ cu un an mai devreme, Germania a înregistrat cea mai mare scădere a producției industriale dintre cele mai mari țări din zona euro, alături de Franța, Italia și Spania care au toate valori negative.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: