14 ianuarie, 2012

România a gestionat, în anul 2011, 105 constatări pentru neîndeplinirea obligațiilor Tratatului Uniunii Europene, a declarat, vineri, subsecretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Horațiu Radu, agentul guvernamental care reprezintă România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Dintre aceste constatări, 104 au fost în fază precontencioasă şi una în fază contencioasă, cea legată de implementarea Directivei Habitate, care a fost declarată inadmisibilă, a precizat subsecretarul de stat, citat de Agerpres.

52 dintre acțiunile gestionate în 2011 fuseseră declanşate în intervalul 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2010 iar restul în 2011.


56 de acţiuni au fost clasate, potrivit lui Radu.

În prezent, România gestionează 48 de acţiuni în fază precontencioasă, din care 23 privesc fie incompatibilitatea normelor juridice naţionale cu legislaţia europeană, fie cazuri de aplicare incorectă a dreptului UE, iar 25 de acţiuni sunt legate de neîndeplinirea obligaţiei de comunicare a măsurilor naţionale de transpunere a aquis-ului comunitar în materie.

Subsecretarul de stat a mai arătat că pe rolul Curţii de Justiţie şi a Tribunalului UE mai există şi alte acţiuni care au efect în ceea ce priveşte sistemul intern al României, dar care sunt ca urmare a unor cereri preliminarii adresate de ţara noastră, de alte state membre sau ca urmare a unor acţiuni în anulare.

„Avem zece cereri preliminare ale instanţelor naţionale la Curtea de Justiţie şi Tribunalul UE. (…) Avem 11 cauze de cereri preliminare în care Curtea s-a pronunţat. (…) Avem patru cauze unde suntem intervenienţi, în sens larg, mai ales la cererea MAI şi MJ. Mai avem pe rolul Curţii şi două acţiuni în anulare, care deocamdată sunt suspendate şi în care România are calitatea de reclamant. Speţe în contradictoriu cu CE şi vizează anularea unei decizii a CE privind Planul naţional de alocare a certificatelor de emisii cu efect de seră”, a spus el.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: