UE lucrează la finalizarea de urgență a unor planuri care să susțină industriile europene de bază, pe fondul temerilor că noile suvenții americane ar putea distruge afacerile europene pe viitor, a precizat ministrul german al Economiei, Robert Habeck (foto), oferind o serie de detalii cu privire la măsurile avute în vedere, scrie Politico.
Ministrul german a precizat că lucrează „îndeaproape” cu oficialii de la Bruxelles și aliații de la Paris. Măsurile avute în vedere ar putea include obligarea producătorilor europeni să folosească produse sau tehnologii de producție autohtonă pentru ca aceștia să se califice pentru subvenții de stat în UE.
(Citiți și: ”UE se pregătește de un război al subvențiilor cu SUA”)
Aceasta ar reprezenta o măsură controversată care contravine regulamentului tradițional al liberului schimb. Dar o astfel de intervenție radicală este văzută drept tot mai necesară de către Berlin, Paris și Bruxelles pentru a evita un exod în masă al investițiilor de mare valoare din Europa în SUA, ca urmare a reformelor fiscale și a subvențiilor lui Joe Biden, precum și a prețurilor mai mari la energie în Europa.
Habeck a avertizat că mai sunt doar „câteva săptămâni” până când va fi prea târziu pentru a răspunde provocărilor din Legea de reducere a inflației a lui Biden, care deschide calea pentru subvenții în valoare de 369 de miliarde de dolari și reduceri fiscale pentru afacerile ecologice americane.
Măsurile analizate de Berlin, Paris și Bruxelles
Habeck a precizat că Europa ar putea fi nevoită să impună așa-numiteâ cerințe de „conținut local” – un concept pe care președintele francez Emmanuel Macron l-a numit „Cumpărați european”.
Astfel de cerințe de conținut local i-ar obliga pe producători să folosească o anumită cantitate de produse, tehnologii sau materii prime europene pentru a se califica pentru anumite beneficii, cum ar fi subvenții d e stat. Astfel de prevederi sunt considerate protecționiste deoarece discriminează producătorii străini.
Habeck a subliniat, totuși, că astfel de măsuri trebuie să fie în concordanță cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
El a subliniat, de asemenea, nevoia de rapiditate, spunând că răspunsul UE la reformele americane ar trebui să includă „programe de finanțare mai precise” și „luare mai rapidă a deciziilor”.
Ideea convențională este că statelor nu ar trebui să li se permită să ofere avantaje companiilor locale, avantaje care să nu fie disponibile pentru producătorii străini, deoarece acest lucru ar încuraja guvernele din întreaga lume să ridice aceste așa-numite bariere comerciale protecționiste. O astfel de tendință ar putea duce cu ușurință la prăbușirea ordinii globale de liber schimb, riscând daune economice larg răspândite.
Cum plănuiește UE să ocolească regulile OMC
Habeck a făcut aluzie la potențiale soluții care ar permite UE să aplice astfel de clauze de „conținut local” fără a încălca regulile comerciale globale. O derogare adusă în discuție, permisă de regulamentul OMC, s-ar putea aplica în situația în care măsura acționează în interesul conservării mediului.
O altă opțiune ar fi clauza de „securitate națională”, o derogare extrem de controversată de la regulile comerciale pe care fostul președinte al SUA Donald Trump a invocat-o pentru a justifica tarifele pentru oțel și aluminiu. Habeck a sugerat, de asemenea, această posibilitate, spunând că UE ar putea fi nevoită „să realizeze că politica energetică este și politică de securitate”.
Ministrul a mai sugerat și posibilitatea introducerii unei clauze „Cumpărați european” pentru contractele de achiziții publice, argumentând că banii contribuabililor europeni „ar trebui să fie cheltuiți în beneficiul economiei europene”. Reducerile de taxe ar putea contribui, de asemenea, la stimularea investițiilor în Europa, a mai spus el.
Habeck a spus că „Europa trebuie să recunoască – similar cu ceea ce am admis în cazul producției de cipuri – că o anumită rezistență, o anumită suveranitate strategică a Europei, este, de asemenea, necesară în producția industrială de produse energetice”.
El a promis că va dezvolta astfel de politici „în strânsă legătură” cu partenerii UE precum ministrul francez al economiei Bruno Le Maire și comisarul UE Thierry Breton.
***