3 noiembrie, 2022

Integrarea economică mondială a intrat în declin de la criza financiară globală din 2008-2010, ceea ce a dus la o nouă eră caracterizată de o ”globalizare lentă” sau chiar de o deglobalizare, notează specialiștii de la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.

Urmărind deschiderea comerțului global – raportul dintre importurile și exporturile mondiale și PIB-ul mondial – se pot observa cinci epoci distincte de globalizare, începând cu 1870.

Progresele din sectorul transporturilor au adâncit integrarea economică internațională înainte de izbucnirea Primului Război Mondial. Dislocarea economică cauzată de război și protecționismul din timpul Marii Depresiuni au dus la o inversare a globalizării din 1914 până în 1945.


Integrarea economică a revenit după Al Doilea Război Mondial și a continuat să crească în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Liberalizarea economiei a dus la eliminarea barierelor comerciale pe piețele emergente mari și a condus la niveluri fără precedent de cooperare economică internațională, atingând un vârf în 2008, de 60,1%.

De la această perioadă de glorie, integrarea economică a bătut în retragere, indicele de deschidere scăzând la 57,2% în 2021.

Din 2008, China și Statele Unite s-au orientat către ridicarea de bariere comerciale reciproce care au perturbat lanțurile de aprovizionare și au determinat răspândirea de bariere comerciale și în alte părți ale lumii. Sub președintele Xi Jinping și președintele Joseph Biden Jr., China și Statele Unite caută o mai mare autosuficiență în sectoarele avansate din punct de vedere tehnologic, punctează specialiștii.

Pandemia și invazia Ucrainei de către Rusia au adăugat un nou impuls deglobalizării. Penuria de produse cauzată de măsurile de limitare a răspândirii COVID-19 și deciziile guvernelor și companiilor de a reduce sau a întrerupe relațiile de afaceri cu Moscova au dus la reorganizarea lanțurilor de aprovizionare. De exemplu, Statele Unite au propus „friendshoring” – relocarea lanțurilor de aprovizionare în țările aliate – ca o posibilă soluție la instabilitatea recentă.


”Lumea se află într-un punct de inflexiune din cauza temerile tot mai mari cu privire la globalizare și interdependența economică. Chiar dacă tendința de globalizare lentă se reduce, inversarea daunelor care au fost deja făcute se va dovedi probabil dificilă”, scriu economiștii institutului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: