Rata anuala inflației în luna ianuarie a fost de 5%, în scădere de la 5,1% în decembrie 2024, nu foarte departe de mediana consensului sondajului Bloomberg de 4,9%. Economiștii de Erste Bank consideră că procesul de dezinflație va continua în 2025 pentru ca la sfârșitul anului să ajungă la 3,7%, într-un scenariu fără modificări fiscale semnificative care ar putea inflama inflația.
Valoarea Indicelui perțurilor de consum din ianuarie va determina BNR să mențină rata dobânzii cheie la 6,5% la ședința de politică monetară de azi, se arată în comunicatul Erste Bank. De asemenea, în raportul său asupra inflației, BNR probabil că că va revizui în sus prognoza IPC pe termen scurt, în conformitate cu valoarea ceva mai mare de finele anului trecut și care va reflecta semnalele Băncii Centrale de o traiectorie anticipată pentru inflație mai ridicată. Prima relaxare a politicii monetare este așteptată la jumătatea anului, pentru ca finele lui 2025, dobânda-cheie să ajungă la 5,75%.
Inflația de bază frânează
Inflația CORE2 (de bază) ajustată (inflația generală minus prețurile administrate, prețurile volatile, tutunul și alcoolul), care este urmărită îndeaproape de BNR, a frânat în ianuarie 2025, la 5,1%, după trei luni consecutive de stagnare. Analizând componentele inflației CORE2, se observă că inflația produselor alimentare de bază a scăzut la 3,7% în ianuarie, de la 4,1% anterior. Potrivit datelor prezentate în luna noiembrie 2024 de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prognoza de inflație pentru finalul lui 2025 este estimată la 3,5%.
Scumpirea alimentelor încetinește
Presiunile inflaționiste subiacente din partea serviciilor de bază și a produselor non-alimentare de bază au rămas persistente, iar cifrele anuale au ajuns la 6,7% pentru ambele. Erste estimează ca inflația CORE2 să încheie 2025 la 4,0%. „Ne menținem punctul de vedere conform căruia inflația de bază ar trebui să se situeze peste inflația generală pentru cea mai mare parte a perioadei de prognoză”, se arată în notă.
În termeni lunari, prețurile de consum au crescut cu 0,92% în ianuarie, față de decembrie 2024. Prețurile alimentelor au crescut cu 0,8%, în principal din cauza prețurilor mai mari la legume și fructe. Prețurile produselor nealimentare au crescut cu 0,95%, în principal din cauza prețurilor mai mari la energie, combustibil și tutun. Prețurile serviciilor au crescut cu 1,02%.
Alimentele au înregistrat o scumpire medie anuală de peste +4,5%, iar mărfurile nealimentare de +4,6%, în timp ce serviciile au avut un avans de +6,5%.
Evoluția prețului la alimente, în ultimul an:
- Făină -2,2%
- Pâine +3%
- Cartofi -0,6%
- Fructe proaspete +11%
- Ulei +4%
- Carne +3,4%
- Pește +4%
- Lapte și lactate +3%
- Zahăr -6,6%
- Băuturi alcoolice +5%
În cazul mărfurilor nealimentare și al serviciilor, creșterile de prețuri au fost mai mari:
- Îmbrăcăminte +6%
- Combustibili +6%
- Încălțăminte +6%
- Articole chimice +9%
- Cosmetice +5%
- Medicamente +3,3%
- Țigări +9%
- Energie electrică și gaze -3,9%
- Chirie +7,3%
- Apă, salubritate +12%
- Îngrijire medicală +9%
- Transport aerian +5,4%
- Restaurante/Cafenele +8,2%
Cititi si: BNR păstrează dobânda cheie – cu un ochi pe inflație, cu altul pe economie. Când așteaptă analiștii următoarele reduceri de dobândă
***