12 aprilie, 2013

Potrivit unui studiu realizat de Banca Centrală Europeană şi citat de Wall Street Journal, nemţii sunt printre cei mai săraci din zona euro, cel puţin pe hârtie, ceea ce adaugă un nou element în dezbaterea referitoare la nordul şi sudul Europei şi la susţinerea ţărilor mai puţin dezvoltate.

Potrivit sursei citate, studiul nu oferă o imagine completă a standardelor de viaţă ale societăţii, care este afectată de lucruri precum protecţia socială sau infrastructura. Şi se bazează pe date din 2009-2010, de la începutul crizei datoriilor. În plus, raportul nu ajustează diferitele rate ale deţinerii de proprietăţi, care este în mod special la un nivel mic în Germania.

Totuşi, raportul oferă o idee care ne aminteşte că unele dintre ţările lovite rău de criza din Europa nu sunt atât de afectate pe cât se credea.


Întrebarea referitoare la cât ar trebui să contribuie un neamţ de rând la împrumuturile externe acordate Greciei, Ciprului şi Portugaliei  este pe agenda politică din Germania, cea mai mare economie şi susţinător financiar european.

Datele publicate de BCE ar putea încuraja eforturi pentru a implica mai mult sectorul privat în orice împrumut guvernamental, impunând taxe bogaţilor şi pierderi ale depozitelor bancare mari, ceea ce ar reduce preţul plătit de Germania şi alte state, spun analiştii.

Raportul se bazează pe informaţii adunate de la 60.000 de gospodării din zona euro şi arată dihotomia între guvernele care au rămas fără bani şi cetăţenii bogaţi, în timp ce bogaţia sectorului privat nu previne situaţia în care guvernele din sudul Europei să adune datorii mari la buget.

Potrivit unei măsurări făcute de BCE, Germania ar fi una dintre cele mai sărace ţări din blocul euro, în urma Slovaciei şi Portugaliei, de pildă.


Mai mulţi factori au deformat rezultatele, cum ar fi accentul pe deţinerea de proprietăţi imobiliare, mărimea casei şi deţinerea de firme mici şi mijlocii, care favorizează ţările din sudul Europei.

 PIB-ul pe cap de locuitor

Datele publicate de Agenţia Europeană pentru Statistică luna trecută, de pildă, au arătat că PIB-ul pe cap de locuitor, o măsură a veniturilor, în Germania este de 29.000 de euro sau 118% din media UE pe 2010.

Asta comparativ cu 87% în Grecia, 101% în Italia şi 99% în Spania. Din cele 41 de regiuni cu un PIB per capita peste 125%, opt erau în Germania.

Deloc suprinzător, gospodăriile din Luxemburg erau în vârful topului BCE, cu o avere netă medie de 700.000 de euro în 2010, ultimul an pentru care există date disponibile.

Dar cele din Cipru erau pe locul doi cu o avere netă de cira 670.000 de euro. Asta în timp ce luna trecută, guvernul cipriot a primit un împrumut de întrajutorare din partea UE şi FMI de 10 miliarde de euro. Ca parte a acestui acord, depunătorii mari din bănile cipriote vor trebui să facă faţă unor pierderi importante.

Gospodăriile germane au o medie de doar puţin sub 200.000 de euro în avere netă.Cifra este cu puţin mai mică în Finlanda şi Olanda, unei opoziţia publică pentru îmrpumuturi către sudul Europei este, de asemenea, la cote înalte.

Valoarea mediană a gospodăriilor germane este cu puţin peste o avere estimată la 50.000 de euro, cea mai scăzută din zona euro.

Media în Grecia este de două ori pe atât, adică 102.000 de euro şi de cinci ori mai mult este în Cipru, unde ajunge la 270.000 de euro. Valorile medii lasă deoparte sărăcia şi bogaţia extreme şi reflectă mai bine o gospodărie tipică a clasei mijocii.

Pe lângă lipsurile pe care le are, raportul este, totuşi, primul de acest gen şi este prima încercare de a compara bogăţia statistică din cele 17 ţări membre euro. Defineşte bogaţia ca totalitate a bunurilor deţinute: proprietăţi imobiliare, maşini, depozite bancare, investiţii şi pensii, minus datoriile de genul ipotecă, cărţi de credit şi alte împrumuturi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: