24 august, 2021

ioana mihaila ministru al sanatatii coronavirusTichete de masă pentru persoanele care se vor vaccina de acum înainte și posibilitatea de participare la loteria vaccinării pentru toți cei care au schema completă de imunizare sunt două dintre măsurile prevăzute în proiectul de OUG pentru stimularea creșterii ratei de imunizare.

Proiectul a fost elaborat întrucât în ritmul actual, conform estimărilor Ministerului Sănătății, doar 45% din populația rezidentă a României va fi vaccinată până la sfârșitul anului. În UE, rata se apropie de 60%, însă România a rămas pe penultimul loc, înaintea Bulgariei.

„Tichetele de masă sunt pentru cei care se vor vaccina după intrarea în vigoare a OUG, iar la loterie vor putea participa toți cetățenii români vaccinați. Ordonanța e pe fluxul de avizare și sperăm ca săptămâna viitoare sau peste două săptămâni să intre în ședința de Guvern,” a declarat marți ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.


Modul de organizare a Loteriei de vaccinare, structura premiilor și procedura de acordare a premiilor vor fi stabilite printr-un act normativ ce urmează să apară în cel mult o lună și care va fi elaborat de Ministerul Sănătății și de cel al Economiei.

Stimulentele conținute în OUG și impactul lor financiar:

  • Vor fi acordate tichete de masă în valoare de 100 de lei persoanelor complet vaccinate după apariția Ordonanței. Ministerul estimează că vor fi acordate 350.000 de tichete, ceea ce presupune un efort bugetar de 35 de milioane de lei, fonduri suportate din bugetul Ministerului Sănătății. Cele 350.000 de noi persoane vaccinate ca urmare a acestei reglementări reprezintă aproape 2% din populație.
  • Loteria de vaccinare. Fondul pentru loterie este de 15 milioane de lei, sumă ce va fi asigurată din bugetul Ministerului Economiei. Prima extragere va avea loc în octombrie 2021. Orice persoană complet vaccinată se poate înscrie la loterie. Pot participa doar cetățenii români.

Alte prevederi din OUG:

  • certificatele verzi de vaccinare ale Uniunii Europene vor fi valabile și pe teritoriul României
  • pe durata stării de alertă, ocuparea locurilor vacante din instituții și autorități publice se suspendă, cu câteva excepții

Până în prezent, doar cinci milioane de români au fost vaccinați (într-o țară de 19,4 milioane de locuitori), adică numai jumătate din ținta stabilită pentru 1 septembrie de către guvern, care a trebuit deja să vândă 1.170.000 de doze de Pfizer Danemarcei și alte 700.000 Irlandei, pentru a evita expirarea lor.


Populația din zonele rurale, mai sărace și cu oameni mai în vârstă, este puțin dispusă la vaccinare, doar 15% din populație fiind imunizată, comparativ cu ratele de aproximativ 40% observate în orașele mari, cum ar fi Bucureștiul sau Clujul.

Cu 26% din populație imunizată, cu mult sub media europeană de 67%, România se află pe penultima poziție în clasamentul vaccinării din Uniunea Europeană. Bulgaria, cu 19% din populație vaccinată, se află pe ultimul loc.

Vârful celui de-al 4-lea val epidemic ar putea însemna 4.000 de spitalizări

Vârful valului 4 ar putea fi atins la finalul lunii septembrie, a mai declarat ministrul Sănătății, iar în scenariul cel mai rău posibil, Institutul Național de ănătate Publică (INSP) estimează că se poate ajunge la 4.000 de pacienți cu Covid-19 sitalizați.

„Ultima raportare de la INSP corectează o raportare anterioară și estimează că vârful s-ar putea să fie la finalul lunii septembrie, dar e o estimare. În scenariul cel mai rău posibil, INSP estimează că putem să ajungem la 4.000 de pacienți spitalizați. Acesta este scenariul cel mai rău posibil”, a declarat Mihăilă.

„Când facem estimări, facem estimări, ele pot să se schimbe, iar când luăm decizii le luăm pe baza informațiilor din acel moment. În fiecare zi apar informații noi științifice și adaptăm deciziile față de informațiile noi”, a precizat și Raed Arafat, șeful DSU.

Raed Arafat exclude un nou lockdown

„Am mai spus acest lucru: lockdown cum a fost înainte nu se preconizează, pentru că avem alte mijloace și posibilități”, a declarat marți secretarul de stat Raed Arafat, în conferința de presă organizată de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

În ceea ce privește limitarea participării persoanelor nevaccinate la anumite activități, Raed Arafat a explicat că aceasta este soluția pentru a nu se mai ajunge al restricții pentru toți locuitorii: „Înainte erau restricții pentru toți. Acum poate că o să fie permisii pentru unii, ca să nu ajungem la restricții pentru toți. Nu e țintită persoana nevaccinată. Încercăm să menținem unele activități fără să le închidem. Dacă menținerea unor activități va fi bazată pe vaccinare, testare, noi aplicăm măsuri de sănătate publică care să limiteze răspândirea. Varianta nouă se răspândește foarte rapid, e suficient un contact de 2-3 minute fără mască să infecteze”.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: