Primele estimări pentru 2024 indică faptul că în Uniunea Eruopeană prețul mediu al produselor agricole a scăzut cu 2% comparativ cu anul trecut. În același timp, prețurile medii ale inputurilor (produsele și serviciile folosite pentru prucția agricolă) au scăzut cu 6%, arată datele publicate joi de Eurostat.
Această reducere a prețurilor din agricultură urmează inflației puternice din 2021 și 2022, precum și unei scumpiri mai modeste în 2023.
Însă în 2024 au existat variații semnificative între evoluția prețurilor între diversele produse. Au fost scumpiri mari la uleiul de măsline (+30%), cartofi (+12%) și fructe proaspete (+7%), precum și creșteri marginale, precum carnea de bovine (+2%) și lapte (+1%). În schimb. S-au înregistrat scăderi la cereale (-15%), ouă (-8%), carne de porc (-7%), păsări (-6%) și legume (-2%).
Se observă că cele mai mari scăderi s-au înregistrat la categoriile de produse care au constituit exporturile ucrainene, precum cereale și ouă.
La categoria inputurilor din agricultură s-au înregsitrat creșteri moderate ale prețurilor la semințe și material săditor (răsaduri), precum și serviciile de medicină veterinară ( câte +3% fiecare). Însă s-au consemnat scăderi consistente ale prețurilor la îngrășăminte și amelioratorii de sol (-18%), furaje (-11%) și combustibili (-8%). Mici scăderi s-au mai înregistrat la produsele de protecțe a plantelor și pesticide (-2%).
În 2024, prețurile la lapte au fost mai scăzute decât în 2023 în 16 state membre UE. Cel mai semnificativ ritm de declin a fost în Finlanda (minus 12%), Portugalia (minus 10%) și Spania (minus 8%), iar cel mai semnificativ ritm de creștere s-a înregistrat în Irlanda (15%), Lituania (11%) și Letonia (10%). România, alături de Slovacia, Ungaria, Croația, Austria, Estonia, România, Slovenia, Cehia, Grecia, Bulgaria și Franța, face parte din grupul statelor membre UE unde s-au înregistrat scăderi ale prețurilor la lapte.
***