19 noiembrie, 2024

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 2,3% în octombrie 2024, în creștere de la 2,1% în septembrie.

Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 2% în luna octombrie, mai mare decât în septembrie (1,7%), arată datele publicate marți de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

România a avut cea mai ridicată rată a inflației din UE, de 5%. Pe locurile următoare s-au situat Belgia și Estonia cu câte 4,5%. Comparativ cu septembrie 2024, inflația anuală a scăzut în două state membre, a rămas stabilă în șase și a crescut în nouăsprezece.


Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Slovenia (0,0%), Lituania și Irlanda (ambele 0,1%).

În octombrie 2024, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,77 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și tutun (+0,56 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,13 pp) și energie (-0,45 pp).

Eurostat calculeaza rata inflatiei cu ajutorul Indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC).

Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este o măsură a inflației în Uniunea Europeană (UE), cu care se poate compara inflația în diverse țări. Ea reflectă schimbarea în timp a prețurilor plătite de gospodării pentru un coș reprezentativ de bunuri și servicii. Banca Centrală Europeană (BCE) utilizează IAPC pentru zona euro, care cuprinde cele 19 state UE care utilizează moneda comună euro, pentru a-și urmări obiectivul de stabilitate a prețurilor, definit ca o inflație anualizată de 2% pe termen mediu.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: