18 aprilie, 2022

Producția și vânzările auto globale scad în 2022, din cauza închiderii multor uzine din Rusia și Ucraina, dar mai ales a deficitului de piese de schimb și de materiale din metale rare. Veniturile marilor producători auto cresuseră până la 1.8902 mld. dolari în 2021.

S&P Global Mobility (fostă IHS Markit) şi-a redus estimarea privind producţia auto globală cu 2,6 milioane de vehicule atât în ​​2022, cât şi în 2023. Producţia auto europeană ar putea scădea cu circa 9% (aproximativ 1 milion de maşini), potrivit CNBC.

Grija cea mai mare o stârnește nu reducerea drastică a producției de mașini din Rusia și Ucraina (care acoperă doar 2% din cea mondială), ci producția de materiale și piese de schimb de acolo. Aceasta deja afectează industria europeană și se poate răspândi în toată lumea, dacă războiul continuă.


Cei mai mari 19 producători auto din lume au reușit o creștere a veniturilor de 13% până la 1.890 miliarde de dolari, în 2021 față de 2020, iar cel mai profitabil a fost Ferrari, potrivit unei analize a Juan Felipe Munoz, specialist la Jato Dyunamics, citat de motor1.

Vânzările globale vor scădea cu 2% în 2022

Vânzările globale vor scădea cu 2% în 2022 față de 2021 potrivit estimării analiștilor de credit de la S&P Globnal Ratings, citată de CNBC.

Declinul este semnificativ faţă de creşterea cu 4%-6% a vânzărilor pentru 2022, care fusese anticipată în octombrie 2021.

Cel mai rău scenariu vorbește de o producţie pierdută de până la 4 milioane de vehicule.


Unele fabrici din Ucraina au încercat să îşi continue activităţile pe fondul invaziei, dar muncitorii au fost nevoiţi să întrerupă lucrul pentru a fugi de bombardamente.

De la deficitul de cablaje ucrainiene, la cel de paladiu și nichel rusești

Sunt remacabile întreruperile de aprovizionare cu piese auto critice din regiune, în special de cablaje din Ucraina.

Producătorii sunt expuşi și riscului  lipsei unor materii prime: Rusia produce aproximativ 40% din paladiul brut din lume, iar pladiul este folosit pentru curăţarea eşapamentului vehiculelor.

Din regiune vine, de asemenea, nichelul folosit în bateriile vehiculelor electrice, dar și deficitele de fier și oțel au sporit.

De unde scade industria

Anul trecut cele mai mari 19 producători auto ai lumii (printre care Aston Martin, BMW Group, Daimler, Ferrari, Ford, Geely Group, General Motors, Honda, Hyundai Motor Group, Isuzu, Mazda, Renault-Nissan, Stellantis, Subaru, Suzuki, Tata Group, Tesla, Toyota, and Volkswagen Group) au vândut 69,54 milioane de mașini în 2021, cu 2% mai multe ca în 2020, dar cu 14% mai puține decât în 2019, potrivit motor1 (Felipe Munoz).

Și încasările de 1,89 trilioane de dolari ale celor mai mari producători (OEMs,  Original Equipment Manufacturer) au fost mai mari cu 13% față de 2020, dar mai mici cu 6% decât în 2019.

Remarcabil și relevant pentru industrie, totodată, este faptul că, deși a avut printre cele mai mici profituri operaționale în 2021, Ferrari a avut cea mai mare rată de profit operațional, de 25,5%, înm creștere de la 21,4% în 2020.

Altfel spus, Ferrari a avut un câștig de exploatare de 106.078 dolari pe mașină vândută în 2021.

La mare distanță urmează Tesla, cu 6.693 de dolari pe mașină.

Acestea două, ca și producția de de lux în general, suferă de obicei mai puțin în crizele de orice fel.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: