Producția industrială a României a stagnat în primele două luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă din 2021, din cauza scăderii producției energetice. În februarie 2021 / februarie 2022 la stagnare a contribuit și reculul industriei extractive, potrivit indicilor de variație calculați de Institutul Național de Statistică (INS).
Astfel, în primele două luni din 2022, producţia industrială a crescut cu 0,5% în serie brută, dar a scăzut cu 0,5% în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Totuși, industria prelucrătoare a crescut cu 1,4% respectiv cu 1,2%, după cele două serii de date.
Industria extractrivă a crescut cu 0,3%, respectiv cu 0,6% în primele două luni, dar în februarie a scăzut față de februarie 2021. Astfel că scăderea industriei pe total s-a majorat la -1% în serie ajustată, chiar dacă sporul industriei prelucrătoare a urcat la 2%, respectiv 2,1% pe seria de date brute, respectiv pe cea de date ajustate sezonier.
INS calculează indicii producţiei industriale (IPI), ca indici de volum şi măsoară astfel evoluţia rezultatelor industriale.
(Citiți și: ”Urgența: Economia 4.0 – ce pune România în locul scăderii de la industria prelucrătoare”)
Industria prelucrătoare nu mai este susținută de cea energetică
Industria prelucrătoare din România nu mai este susținută de cea energetică autohtonă, producția acesteia scăzând tot mai mult din octombrie încoace, potrivit comparațiilor față de referința anului 2015. Și atunci, importurile energetice ale României cresc.
Pentru prima data din 2020 (anul șocului pandemiei), indicele producției energetice a scăzut în februarie 2022 sub referința de 100% a anului 2015.
Și față de luna precedetnă, producţia şi furnizarea de energie (electrică şi termică, gaze, apă caldă şi de aer condiţionat), respectiv industria extractivă au scăzut cu 11,2%, respectiv cu 4,4% , în serie brută.
Producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,9%, susţinută de industria prelucrătoare (+7,6%).
Producţia industrială, serie ajustată, a fost mai mică în februarie 2022 cu 1% faţă de luna precedentă, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,8%) şi industria extractivă (-1,4%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%.
***