6 februarie, 2017

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Constantin Sima (foto) a fost audiat luni la DNA, în dosarul privind modul în care au fost elaborate proiectele pentru grațiere și pentru modificarea codurilor penale. El a declarat la finalul audierii că are calitatea de martor.

Întrebat de reporteri dacă a contribuit la redactarea ordonanțelor, Constantin Sima a răspuns: „Nu, nu am contribuit”.

Reamintim că DNA a solicitat ministerului Justiției, săptămâna trecută, toate documentele scrise și electronice care au legătură cu elaborarea și emiterea respectivelor proiecte de acte normative, într-un dosar în care se efectuează acte procedurale cu privire la acuzațiile dintr-o sesizare a trei membri ai asociației Inițiativa România.


De asemenea, au fost solicitate de la MJ numele și prenumele, precum și datele de identificare ale persoanelor care au participat la redactarea documentelor.

Au mai fost audiați, până acum, și unii dintre funcționarii ministerului, cei care ar fi trebuit să fie implicați în elaborarea proiectelor, dar care au fost excluși inexplicabil din această procedură.

În replică la demersurile DNA, Ministerul Justiției a calificat vineri demersul DNA drept o imixtiune gravă în activitatea puterii executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale.

Constantin Sima (62 de ani) a fost secretar de stat în MJ, de pe 16 ianuarie și până săptămâna trecută, când procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut încetarea detațării sale la minister, pentru a se asigura derularea “în condiții de imparțialitate” a investigației DNA.


Sima este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi are o vechime de peste 30 de ani în magistratură. Traseul său prin aparatul de justiție s-a rezumat, însă, mereu, la funcții pur administrative.

Este președintele Asociaţiei Procurorilor din România, asociație care a pledat pentru grațiere și amnistie, modificarea codurilor penale și eliminarea MCV.

De altfel, Constantin Sima, în calitate de președinte al Asociației Procurorilor, a avut pe 10 ianuarie o întâlnire cu ministrul Justiției Florin Iordache în care l-a asigurat pe acesta de sprijinul organizație pentru promovarea unei legi a grațierii și amnistiei.

La data respectivă, Constantin Sima era deja antamat pentru postul de secretar de stat, deoarece CSM aprobase de pe 5 ianuarie detașarea sa la solicitarea Ministerului Justiției.

A fost numit secretar de stat la MJ pe 16 ianuarie, cu două zile înainte ca instituția să pună în dezbatere publică cele două proiecte.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: