18 martie, 2019

Procesul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman se apropie de final.

Luni au fost reaudiați cinci martori, iar la următorul termen este rândul a trei dintre inculpați.

Completul de cinci judecători care dezbate dosarul le-a cerut avocaților ca la termenul de pe 15 aprilie să vină pregătiți pentru a pune concluziile pe fond, ceea ce înseamnă că instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție va pronunța curând sentința definitivă în acest caz.


Martorii și-au menținut declarațiile, indiferent dacă ei sunt din partea acuzării sau apărării.

Doi dintre apărătorii celor judecați au completat motivele apelului cu nelegalitatea completului anterior, de trei judecători, deoarece nu ar fi fost un complet specializat pe fapte de corupție.

Printre cei trei inculpați ce urmează a fi audiați se numără și Liviu Dragnea, absent luni, din motive de sănătate. El este internat într-un spital privat, cu diagnostic de dublă hernie de disc. Medicii i-au recomandat să stea câteva zile la pat, conform declarațiilor lui Codrin Ștefănescu. Patru medici ar fi discutat necesitatea unei intervenții chirurgicale, dar părerea acestora este împărțită, a mai spus Ștefănescu – doi dintre cei care au studiat analizele liderului PSD consideră că acesta trebuie operat.

Este o intervenție chirurgicală banală, în mod obișnuit, cu recuperare rapidă.

Declarația Jenicăi Dumitru, fostă șef Reurse Umane la DGASPC Teleorman

Unul dintre martorii audiați luni, Jenica Dumitru, fostă şefă la Resurse umane la DGASPC Teleorman, a declarat că aproape 80% dintre salariaţii de la DGASPC Teleorman cunoşteau faptul că două angajate ale instituţiei lucrau de fapt la PSD Teleorman, însă nu comenta nimeni „de frică” să nu îşi piardă locul de muncă.
Aceasta a relatat că, în noiembrie 2007, când a fost numită şefă la Resurse umane, i-a adus la cunoştinţă directorului general al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, că Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica nu se prezentau la serviciu.
”Lucram din 2002 la Direcţie. Auzisem vorbindu-se în instituţie că cele două nu veneau la serviciu. Alesu Floarea mi-a spus că se cunoaşte şi la CJ Teleorman această situaţie şi că nu este treaba mea. Afirm că 80% dintre salariaţii Direcţiei cunoşteau că cele două angajate nu veneau la serviciu. Se ştia că ele lucrau la sediul PSD şi probabil acesta era motivul pentru care nimeni nu reclama nimic. Nu spunea nimeni nimic pentru că toată lumea considera că preşedintele CJ Teleorman cunoştea situaţia şi probabil era dispoziţia lui ca cele două să lucreze la sediul PSD. (…) O dată pe an se punea în discuţie organigrama instituţiei, prilej cu care Alesu Floarea susţinea că a vorbit cu preşedintele Consiliului Judeţean. Afirmaţia anterioară reprezintă o bănuială a mea, pentru că foarte mulţi colegi de-ai mei erau membri ai PSD şi le cunoşteau pe cele două salariate care lucrau la partid”, a declarat Jenica Dumitru.
Întrebată cum a perceput teama din instituţie, aceasta a spus: „Am presupus că nu comentau de frică şi nu de dragul doamnelor Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica. Le era frică să nu-şi piardă locul de muncă”.

Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani și 6 luni în prima instanță


Pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragneadin cauza săvârșirii infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, în dosarul angajării fictive Adrianei Botorogeanu şi a Anisei Niculina Stoica.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat suspendarea din Dosarul Referendum, în care a fost condamnat la doi ani cu suspendare. Din contopirea celor două pedepse a rezultat condamnarea la 3 ani și 6 luni.

Obiectul dosarului – Liviu Dragnea ar fi convins-o pe Floarea Alesu, fostă directoare a Direcției Județene de Protecția Copilului Teleorman să mențină în funcție două angajate care nu au lucrat nici măcar o zi în această instituție. Ele au încasat salarii de bugetari, dar au lucrat la organizația PSD Teleorman, ca secretare ale liderului organizației, Liviu Dragnea,pe atunci președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: