18 februarie, 2024

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius (foto), a avertizat, sâmbătă, într-un discurs susţinut la Conferinţa de securitate de la Munchen, că ţările europene şi alianţa NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare de zeci de ani cu Rusia.

Eforturile de a include Rusia într-o arhitectură de securitate europeană mai largă după Războiul Rece au eşuat, a declarat Boris Pistorius în faţa participanţilor la Conferinţa de la Munchen. „Toate aceste încercări au venit în contradicţie cu strategia Kremlinului de a-şi reinstala dominaţia în Europa Centrală şi de Est”, a afirmat el. Aliaţii occidentali vor sprijini cu fermitate Ucraina „indiferent cât timp Putin va continua acest război ilegal şi fără sens împotriva unei naţiuni suverane şi iubitoare de libertate”, a declarat Pistorius.

Dar asta înseamnă şi că „va trebui să trăim cu linii de demarcaţie în Europa pentru decenii de acum încolo”, a afirmat ministrul german al apărării. „Europa liberă şi democratică pe de o parte, Rusia belicoasă şi autoritară, pe de altă parte”, a adăugat el. Cheia conflictului, a spus Pistorius, este restabilirea puterii militare a NATO în Europa pentru a contracara ameninţarea rusească.


„Descurajarea eficientă este asigurarea noastră de viaţă”, a spus el în continuare, argumentând că există trei dimensiuni ale stabilirii unui sistem de descurajare eficientă: Alianţa trebuie să investească mai mulţi bani în apărare, să-şi refacă capacitatea industrială de a produce muniţie şi de a pregăti forţele militare pentru a fi desfăşurate şi să lupte atunci când este necesar.

Europa trebuie să contracareze influența Rusiei și Chinei în Africa

El a mai spus că Germania ar trebui să dezvolte legături mai strânse cu statele africane, în ciuda diferențelor politice, pentru a contracara influența Rusiei și Chinei.

Vorbind la Conferința de securitate de la München, Pistorius a spus că lumea occidentală în general, și Germania în special, trebuie să își schimbe abordarea față de statele africane în fața noilor provocări globale.

„În trecut, am avut prea des situația în care, în special țări din Europa sau din lumea occidentală, veneau și spuneau guvernelor din Africa și din alte părți ale lumii, ei bine, suntem mai deștepți decât voi, avem mai multă experiență și vă spunem acum care este cea mai bună soluție”, a comentat el.


Această abordare a eșuat, a subliniat Pistorius care susține că trebuie să se adopte o nouă abordare strategică față de statele africane, care să conțină un dialog mai dinamic în loc să li se țină lecții despre sistemele lor politice sau standardele democratice.

„Dacă refuzăm să cooperăm cu anumite state africane pentru că nu respectă pe deplin standardele noastre, valorile noastre, atunci Rusia va interveni. De obicei, (acest lucru) nu este pentru binele țării sau pentru stabilitatea regiunii. Ce vom avea de câștigat atunci? Nu prea mult, să fiu sincer”, a spus Pistorius.

Pe lângă Rusia, el a numit și China drept rival geopolitic al democrațiilor occidentale pe continentul african.

El a spus că este important ca Germania și țările europene să mențină un dialog strâns cu statele africane și să ia măsuri pentru o cooperare mai amplă.

„Trebuie să rămânem prezenți, pentru că avem nevoie de urechi și ochi acolo, pentru a ști și a vedea ce se întâmplă”, a spus Pistorius.

„Trebuie să fim acolo și să avem răbdare cu drumul lor către democrație”, a adăugat el.

***

(Citiți și: ”40 de lideri mondiali, 100 de miniștri de externe și ai apărării – începe Conferința de Securitate de la München”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: