Conferința anuală de securitate de la München, supranumită „Davos al apărării”, începe în capitala bavareză în weekend (16-18 februarie) și va reuni principalii actori din domeniul politicii, apărării, tehnologiei și securității pentru a discuta despre provocările actuale de securitate ale lumii.
Deși agendă oficială nu e încă publică, cele două războaie majore de la granițele Europei – Ucraina și Gaza – vor domina discuțiile, alături de apărarea flancului estic al NATO, eforturile de pace din Orientul Mijlociu, securitatea în Marea Chinei de Sud și strategiile pentru eventualitatea realegerii fostului președinte american Donald Trump.
Prezență politică masivă
Organizatorii se așteptă să găzduiască aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern și 100 de miniștri din întreaga lume, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale precum Națiunile Unite, UE și NATO.
Lista liderilor europeni îi include pe cancelarul german Olaf Scholz, pe președintele francez Emmanuel Macron, pe premierul polonez Donald Tusk și pe președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen. Deși nu a fost încă confirmat, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este de așteptat să participe personal.
SUA vor avea din nou cea mai numeroasă delegație, condusă de vicepreședintele Kamala Harris – despre care se așteaptă să țină un „discurs major de politică externă” – secretarul de stat american Anthony Blinken și o delegație bipartizană a Congresului.
Președintele israelian Isaac Herzog va fi unul dintre invitați, prim-ministrul Benjamin Netanyahu și-ar putea face apariția.
Se așteaptă și prezența unor oficiali chinezi de rang înalt.
Rusia și Iranul au fost excluse de pe lista invitaților din acest an, deși organizatorii s-au asigurat că invită organizațiile neguvernamentale iraniene și ruse.
München 2007, semnalul ratat de Occident
În ultimele săptămâni, înalți comandanți militari au avertizat că Rusia ar putea încerca să submineze NATO în următorul deceniu. În timp ce armata europeană pare cu siguranță alertă, o mare parte a clasei politice este mai precaută, dar acest lucru s-ar putea schimba după weekendul viitor.
Înaintea celei mai mari reuniuni de securitate din lume, șeful Conferinței de Securitate de la München, Christoph Heusgen, a spus că nu poate exclude un atac rusesc asupra teritoriului NATO dacă Ucraina pierde războiul. „Putin a spus de mai multe ori că cea mai mare catastrofă a secolului al XX-lea a fost prăbușirea Uniunii Sovietice, care a lăsat mulți ruși blocați în afara granițelor Rusiei”, a declarat Heusgen pentru Rheinische Post.
La München, în februarie 2007, Putin s-a rupt de Occident, fără ca Occidentul să observe. Acolo a criticat el pentru prima dată ordinea internațională de după Războiul Rece și a sugerat că Rusia se pregătește să o provoace.
Deși discursul lui Putin a surprins sesiunea plenară, a fost rapid uitat sau relativizat. Dacă mesajul nu a fost complet clar pentru toți atunci – cu siguranță este acum.
Doar un an și jumătate după februarie 2007, tancurile rusești au intrat în regiunile Abhazia și Osetia de Sud din Georgia. Șapte ani mai târziu, Kremlinul a ocupat militar Peninsula Crimeea și estul Ucrainei. Apoi a venit 2022, cu invazia pe scară largă a Ucrainei care a luat Europa „prin surprindere”, în ciuda faptului că est-europenii trăgeau de ani semnale de alarmă.
***