Prețurile petrolului au început săptămâna în urcare, țițeiul tip Brent atingând cel mai ridicat nivel din ultimii patru luni, după adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de către administrația Biden. Sancțiunile vizează în special industria petolieră a Rusiei.
Luni dimineață, țițeiul Brent se tranzacționa la 81,11 dolari pe baril iar West Texas Intermediate la 78,08 dolari pe baril, ambele în creștere cu peste 1% de la deschiderea ședinței de tranzacționare.
Cel mai recent pachet de sancțiuni este considerat a fi cel mai dur până acum, Trezoreria SUA impunând sancțiuni companiilor Gazprom Neft și Surgutneftegaz, precum și asupra 183 de petroliere, multe dintre ele constituind așa-numita flotă din umbră pe care Rusia o utilizează pentru a exporta petrol fără să apeleze la companii maritime occidentale sau să încheie asigurări pentru transporturi.
„Naile sancțiuni impuse de administrația Biden reprezintă o creștere netă a ofertei de petrol expuse riscului, adăugând mai multă incertitudine perspectivei pentru primul trimestru din 2025”, se arată într-o notă a RBC capital Markets, citată de Reuters.
Bloomberg a relatat că clienții din China și India se străduiau să reziste impactului celui mai recent pachet de sancțiuni, majoritatea exporturilor de petrol rusesc fiind direcționate către aceste două țări după declanșarea războiului din Ucraina. Potrivit analiștilor, noul pachet de sancțiuni americane va obliga cumpărătorii asiatici de petrol să se reorienteze spre furnizori din Orientul Mijlociu, Africa și America pentru a înlocui importurile din Rusia. Însă costurile de transport vor crește și ele.
Pachetul de sancțiuni va afecta petroliere care transportă zilnic aproximativ 1,5 milioane de barili de petrol rusesc.
În consecință, prețurile petrolului au crescut și ar putea să mai crească, deoarece aceste sancțiuni sunt cele mai dure impuse industriei energetice ruse de până acum.
***