4 noiembrie, 2024

Țițeiul a început săptămâna în urcare cu peste 1 dolar pe baril, în urma anunțului potrivit căruia OPEC+ a decis să amâne o creștere parțială a producției.

Cartelul trebuia să mărească livrările de petrol cu aproximativ 180.000 de barili pe zi din luna decembrie, dar a condiționat măsura de dinamica prețurilor. Dacă prețurile petrolului ar fi la nivelul dorit, atunci s-ar putea majora și producția. Dacă prețurile rămân scăzute, așa cum se întâmplă în prezent, atunci se păstrează nivelul actual al livrărilor pe piața internațională.

Cu toate că decizia OPEC+ nu a fost o surpriză, impactul ei asupra prețului petrolului s-a văzut imediat, țițeiul Brent urcând la 74,37 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI) tranzacționându-se la 70,75 dolari pe baril.


 „În timp ce amânarea până în ianuarie nu schimbă în mod semnificativ elementele fundamentale, este posibil ca piața să fie nevoită să regândească strategia OPEC+”, au declarat Warren Patterson și Ewa Manthey de la ING într-o notă adresată investitorilor după anunțul OPEC+.

Citând rapoarte recente despre nemulțumirea Arabiei Saudite pentru că a pierdut din cota de piață ca urmare a reducerilor de producție, analiștii ING au remarcat că este posibil să fi subestimat dorința Arabiei Saudite – și a OPEC – de a crește prețurile. ING și alți analiști au presupus că Arabia Saudită și OPEC ar risca mai degrabă prețuri și mai mici mărind livrările pentru a recâștiga cota de piață. În mod evident nu a fost cazul.

Prin urmare, „această întârziere în creșterea ofertei înseamnă că OPEC+ este mai dispusă să țină prețurile sus decât s-ar crede”, au scris Patterson și Manthey, adăugând: „Cu toate acestea, analiza noastră continuă să arate că pe piață va fi un surplus de ofertă până în 2025, dacă OPEC+ nu va face reduceri suplimentare anul viitor.”

În același sens, analistul IG, Yeap Jun Rong, a declarat pentru Reuters că este îndoielnic că majorarea prețurilor va fi de durată ca urmare a deciziei OPEC+. Potrivit acestuia, prețurile s-ar plafona în jurul valorii de 78 de dolari pe baril.

(Citiți și: ”OPEC+ păstrează cotele de producție, Rusia își crește veniturile din petrol în ciuda sancțiunilor. Arabia Saudită ar putea strica jocul”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: