13 august, 2024

Datele economice dezamăgitoare din marile economii ale lumii din acest an, precum și prognozele privind o încetinire a cererii pe piața Chinei au determinat OPEC – Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol – să-și reducă previziunile privind evoluția cererii globale de petrol pentru 2024 și 2025.

Cererea globală de petrol este așteptată să crească cu 2,11 milioane de barili pe zi (bpz) în 2024, un ritm de creștere  considerat încă „sănătos”, cu mult peste media istorică de 1,4 milioane bpz de dinainte de pandemie, se arată în raportul lunar al OPEC publicat luni.

Cea mai recentă estimare a cererii globale este cu 135.000 bpz mai mică decât prognoza din iulie (2,25 mil bpz). Revizuirea în scădere reflectă datele privind consumul global real din primul și al doilea trimestru din acest an, „precum și așteptările mai reduse privind creșterea cererii de petroil a Chinei în 2024, se arată în raportul OPEC.


Se anticipează că cererea totală de petrol la nivel mondial va ajunge la 104,3 milioane bpz în 2024, susținută de cererea puternică de călătorii aeriene și de mobilitatea rutieră, inclusiv transportul rutier de mărfuri, precum și de activitățile industriale, de construcții și agricole cu un avans bun în țările non-OECD, potrivit cartelului.

OPEC și-a redus, de asemenea, prognoza de creștere a cererii pentru 2025 la 1,78 milioane bpz, puțin mai mică decât creșterea de 1,85 milioane bpz așteptată în raportul de luna trecută.

„Prognoza de creștere globală este supusă multor incertitudini, inclusiv evoluțiile economice globale”, arată OPEC.

În cel mai recent raport lunar al OPEC se meționează pentru prima dată că evoluția cererii de petrol din China va fi dezamăgitoare în acest an. Cele mai recente semnale din China arată o încetinire la nivelul macroindicatorilor și incertitudini la adresa eficienței măsurilor adoptate de autoritățile de la Beijing de a revigora economia.


În ciuda primei revizuiri în sens descrescător de către OPEC a prognozei sale de creștere a cererii de petrol pentru 2024, diferența dintre evaluarea efectuată de cartel și cea a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) rămâne la o diferență de peste 1 milion bpd în plus în cazul OPEC.

Raportul lunar al AIE urmează să fie publicat marți, 13 august, și s-ar putea să avem o altă revizuire în scădere din partea agenției, care a semnalat o creștere mai slabă a cererii de petrol, inclusiv în China, până acum în acest an.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: